Pröpper goud waard voor Oranje met twee van de drie treffers tegen Bulgarije

3 september 2017 om 20:00 • Aangepast 20 november 2020 om 22:25
nl
Dick Advocaat heeft zijn eerste succesje binnen sinds zijn terugkeer als bondscoach. Tegen Bulgarije werd het 3-1. Twee doelpunten kwamen op naam van Davy Pröpper; de andere Oranje-treffer werd gemaakt door Arjen Robben. Emil Kostadinov scoorde tegen en was in de extra tijd erg dichtbij de 3-2, maar hem zat het niet mee. Het Nederlands elftal doet nog mee in de race om een ticket voor de WK-eindronden in Rusland, al blijft die kans klein..
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Advocaat durfde het aan om zondagavond recordinternational Wesley Sneijder voor de WK-kwalificatiewedstrijd aan de kant te laten. Hij koos voor Pröpper en juist deze ex-PSV'er brak al in de achtste minuut de ban.

Deze stand bleef tot het rustsignaal op het scorebord. In de 67e minuut verdubbelde Robben de voorsprong, waarna Kostadinov er 2-1 van maakte. Ruim tien minuten later kopte Pröpper een voorzet van Quincy Promes binnen: 3-1! Dit was tevens de eindstand.

Nieuwelingen in basis
Pröpper was niet de enige nieuweling in de opstelling, vergeleken met die van 'Frankrijk' donderdag (4-0 verlies). Ook Kenny Tete en Tonny Vilhena maakten hun opwachting. Vincent Janssen uit Oss, reservespits bij Tottenham Hotspur, behield zijn basisplaats. De PSV-spelers Jeroen Zoet en Marco van Ginkel begonnen in de Amsterdam Arena andermaal op de bank.

Bulgarije had onder andere voormalig PSV-speler Stanislav Manolev aan de aftrap.

Wachten op privacy instellingen...

Bulgarije verleende Oranje donderdagavond nog een goede dienst door Zweden met 3-2 te verslaan. Bij winst van de Scandinaviërs had het Nederlands elftal deelname aan het WK in Rusland vrijwel kunnen vergeten. Anderzijds was de winst van Bulgarije ook voor de Oost-Europese ploeg juist een laatste strohalm om plaatsing af te dwingen.

'Alles of niets'
Advocaat vóór de zoveelste beladen wedstrijd van Oranje: "Verstoppertje spelen kan niet meer. Ik verwacht een heel dynamisch elftal en ik denk dat we de betere ploeg zijn." Bij het publiek kwam deze boodschap in ieder geval aan, dat zong al snel 'Alles of niets, ole, ole.'

Wachten op privacy instellingen...


Waar Oranje bij de eerste de beste aanval direct aan de leiding kwam, daar stond de paal de gelijkmaker van Kostadinov in de weg. De eerste gele kaart was wel voor een Bulgaar (Terzjev). In de extra tijd van de eerste helft legde het Nederlands elftal nog een gave combinatie op de mat. Het afsluitende schot van Robben miste echter de juiste richting. Zo haalde Oranje de rust met de kostbare 1-0 voorsprong, maar dat was vooralsnog ook een van de weinige positieve constateringen aan Nederlandse zijde.

Gebrek aan scherpte
Na de hervatting bleef het tempo eveneens aanvankelijk te laag en moest de Advocaat-equipe het hebben van een enkele oprisping. Te veel acties strandden door balverlies, gebrek aan handelingssnelheid en scherpte.

Wachten op privacy instellingen...


Blind bleef wel geregeld gevaar stichten, zo bediende hij na ruim een uur Quincy Promes. Diens kopbal ging meters naast het Bulgaarse doel. Ondertussen hadden Vilhena en Manolev ook geel gekregen. Voor Manolev was het even daarna einde oefening. Hij werd gewisseld, waardoor zijn terugkeer in Nederland van korte duur is geweest.

In de laatste 25 minuten werd de wedstrijd het aanzien meer waard, onder meer door de treffers van Robben, Kostadinov en (weer) Pröpper. In de 86e minuut kreeg Pröpper een publiekswissel. De middenvelder van Brigthon & Hove Albion maakte plaats voor Van Ginkel, zijn voormalige ploeggenoot bij Vitesse én PSV.

Wachten op privacy instellingen...


'Janssen speelde goed'
Advocaat baalde er na afloop van dat de productie bij drie was gestokt. "We hadden meer goals moeten maken. Ook moet een aantal spelers beter spelen", aldus de bondscoach, die wel ingenomen was met de inbreng van Janssen. "Ik vond Vincent goed spelen. Door hem kon Pröpper twee keer scoren. Als je er een extra spits bijzet, wil dat niet zeggen dat je meer goals gaat maken."

Toch bestaat nu de mogelijkheid dat Nederland op doelsaldo 'Rusland' kan vergeten. In oktober gaat de kwalificatiereeks verder met een uitwedstrijd tegen Wit-Rusland.

Advocaat was overigens boos over een filmpje dat zijn assistent Ruud Gullit twitterde.

Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.