Gegevens kinderen speciaal onderwijs Aalburg en Valkenswaard op straat

5 september 2017 om 12:54
nl
De gemeente Aalburg heeft op 55 adressen een excuusbrief laten bezorgen, omdat gegevens van kwetsbare kinderen die er wonen onterecht en voor lange tijd openbaar zijn gemaakt. Aalburg onderzoekt wat er mis is gegaan en hoe dit kan worden voorkomen. "Dit had niet mogen gebeuren", zo zegt een woordvoerder.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De fout werd gemaakt tijdens de aanbesteding van het leerlingenvervoer voor speciaal onderwijs. Bij de gemeente Valkenswaard gebeurde hetzelfde. Hier ging het om 106 adressen.

Onderzoek RTL Nieuws
Veel gemeenten anonimiseren de gegevens van leerlingen, maar bij 21 gemeenten in ons land, waaronder Aalburg en Valkenswaard, gebeurde dit niet. RTL Nieuws heeft dit geconcludeerd uit eigen onderzoek. Hierbij kwam aan het licht dat verdeeld over de betrokken gemeenten de huisadressen, geboortedata, schoollocaties en roostertijden van kwetsbare kinderen ingezien kunnen worden. Op deze manier zijn gegevens van bijna achttienhonderd kwetsbare kinderen op straat beland.

De betrokken inwoners van Valkenswaard krijgen geen brief. Er komt mogelijk wel uitleg op de gemeentelijke website. Tegenover Omroep Brabant verklaarde een woordvoerster dat adressen van inwoners en locaties van scholen van 26 november 2015 tot 4 september 2017 vrijelijk te raadplegen waren. Inmiddels zijn maatregelen genomen om dit in de toekomst te vermijden. In Aalburg waren de adressen een halfjaar zichtbaar.

In te zien via Tenderned
Gemeenten zijn verplicht het vervoer van leerlingen in het speciaal onderwijs openbaar aan te besteden. Om chauffeurs een idee te geven van de afstand die ze moeten afleggen, verstrekken gemeenten rittenlijsten. Die zijn door iedereen in te zien via de aanbestedingswebsite Tenderned. In sommige gevallen werd via het type school de ziekte of beperking van een leerling achterhaald. Zo valt af te leiden of het gaat om een kind met autisme of een spraakbeperking. Ook notities over rolstoelgebruik vallen onder de openbare documenten. 

'Twijfel over noodzaak'
Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens hebben de gemeenten meer gegevens openbaar gemaakt dan zou moeten. "Wij twijfelen over de noodzakelijkheid van de publicatie van deze persoonsgegevens", aldus een woordvoerder. De toezichthouder heeft contact met de betrokken gemeenten opgenomen en gevraagd de bewuste documenten aan te passen of te verwijderen. 

Aalburg en Valkenswaard hebben het datalek zelf ook gemeld bij dit toezichtsorgaan. Valkenswaard heeft de kwestie bovendien aangekaart bij zijn eigen Functionaris Gegevensbescherming aangesteld. Hij/zij houdt intern toezicht op de verwerking van persoonsgegevens bij alle gemeentelijke activiteiten.

Meeste gemeenten geschrokken
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is verantwoordelijk voor de website Tenderned, maar laat volgens RTL Nieuws weten dat de verspreiding van de gegevens een zaak van de gemeenten is. De omroep laat weten dat de meeste gemeenten geschrokken zijn dat privacygevoelige informatie openbaar is geweest. Ze erkennen dat er te weinig oog was voor de privacy van de leerlingen. 

Volgens RTL heeft ook al een aantal ouders boos gereageerd. Het is niet bekend of dit in Aalburg is gebeurd; wel heeft een verontruste ouder uit Valkenswaard contact opgenomen met de gemeente.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.