Innatoss over nieuw Q-koortsvaccin: ‘Veehouders en omwonenden moeten preventief worden ingeënt’

6 september 2017 om 08:40
nl
Zodra een goed vaccin beschikbaar is, moeten veehouders en omwonenden van geitenstallen preventief worden ingeënt. Dat vindt Anja Garritsen, directeur van onderzoekslaboratorium Innatoss in Oss. Het lab doet in Nederland onderzoek naar de afweerreactie tegen de Q-koorts bacterie.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Naar verwachting komt er over vier jaar een nieuw vaccin zonder bijwerkingen op de markt. De Q-koortsbacterie is dan nog niet weg, maar mensen worden dan in ieder geval niet meer ziek. "Je moet dan overwegen om mensen die met dieren werken en omwonenden van stallen preventief te vaccineren", zegt Garritsen.

LEES OOK: 'Nieuw Q-koortsvaccin zonder bijwerkingen in zicht: 'Straks worden mensen niet meer ziek'

Geen geld vanuit Nederland
Innatoss werkt samen met Amerikaanse partners aan een nieuw vaccin. Omdat Amerika Q-koorts als een belangrijke bedreiging ziet voor de gezondheid van militairen in het Midden-Oosten, wordt het onderzoek gefinancierd door dat land.

Nederland draagt in geld niets bij aan onderzoek naar een nieuw vaccin. "Dat is heel jammer", vindt Garritsen, want door de epidemie is juist in Nederland heel veel kennis opgebouwd.

Niet op de markt
In Australië staat momenteel een vaccin tegen Q-koorts geregistreerd. Daar zijn in 2011 mensen eenmalig mee gevaccineerd in de vaccinatiecampagne van het RIVM. Maar dat vaccin heeft nare bijwerkingen, daarom is het niet op de markt in Amerika en Europa.

Sceptisch
Jos van de Sande is voormalig directeur van de Brabantse GGD en heeft een grote bijdrage geleverd aan de bestrijding van Q-koorts. Hij is sceptisch over het nieuwe vaccin. "Het duurt nog lang voordat het er daadwerkelijk is", aldus Van de Sande.

"Zo'n vaccin is fijn om te hebben als de nood aan de man is, maar ik ben bang dat de verantwoordelijkheid bij de burger komt te liggen. Als er een vaccin beschikbaar is, ben je er zelf verantwoordelijk voor als je de ziekte alsnog krijgt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.