Nationaal Park de Biesbosch trok afgelopen zomer een recordaantal toeristen

6 september 2017 om 11:19
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Nationaal Park de Biesbosch heeft een toeristische topzomer achter de rug
1/2 Nationaal Park de Biesbosch heeft een toeristische topzomer achter de rug
Nationaal Park de Biesbosch heeft een toeristische topzomer achter de rug. Ondernemers uit het gebied die bootjes verhuren, een camping of een horecabedrijf runnen, melden zonder uitzondering dat het afgelopen vakantieseizoen een recordaantal toeristen het natuurgebied heeft bezocht. Opvallend is vooral de enorme toename van toeristen uit het buitenland.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

“We hebben ze dit jaar overal vandaan gehad”, zegt Birgit Baelde van natuurcamping De Knotwilg. “We hadden gasten uit Zwitserland, Denemarken, Tsjechië, echt van over de hele wereld. In de vijf jaar dat we bestaan, is het nog nooit zo druk geweest.” Dat meer en meer natuurliefhebbers uit het buitenland de Biesbosch weten te vinden, wordt bevestigd door Hans Smulders van het Biesboschmuseum. “Het wordt zeker internationaler en dat valt ons ook op.”

Museum, veerdiensten en trekkershutten
Het museum zit aan het eind van de zomer alweer op zo’n 50.000 bezoekers. Hoge aantallen die ook worden gehaald door de pontjes die op de Biesbosch varen. De nieuwe veerdienst tussen Lage Zwaluwe en het natuurgebied zette het afgelopen seizoen ruim 10.000 mensen over en ‘Pontje Steur’ telde dinsdag zijn 20.000ste passagier.

De jonge ondernemer Danny van Oversteeg, die een horecabedrijf runt en ook nog bootjes en trekkershutten verhuurd, is vooral blij met de nieuwe veerdienst Lage Zwaluwe – Biesbosch. “Iedereen die daar gebruik van maakt, moet langs ons bedrijf, omdat we aan de route liggen. We kunnen dat heel goed merken.”

Van Oversteeg verhuurt sinds vorig jaar ook een drietal opmerkelijk vormgegeven trekkershutten. Het zijn een soort eivormige minihuisjes met plaats voor twee of vier personen. “De trekkershutten doen het enorm goed onder fietsers, die langer dan een dag in de Biesbosch willen blijven.”

Fiets met een batterij
De fietsende toerist is en blijft veruit de grootste groep die rondtoert in de Biesbosch en dat heeft volgens veerbaas Theo van Meer ook te maken met de komst van de elektrische fiets. “Je ziet nu ook dat 60-plussers door de fiets met batterij rondjes kunnen maken van vijftig tot zestig kilometer. En dat was vijf, zes jaar geleden nog niet.”

Al die toeristen uit binnen- en buitenland komen voor de natuur, de vogels, het water en de bevers. Van die bevers tref je overal sporen aan in de vorm van afgeknaagde boomstammen.

Wachten op privacy instellingen...