Eerst verslaafd, nu op weg naar internationale Miss-verkiezing: 'Geloof in je dromen'

6 september 2017 om 21:46 • Aangepast 20 november 2020 om 22:19
nl
Julia van Loon was jarenlang verslaafd aan drank en drugs. Maar bijna een jaar nadat de Tilburgse 'clean' is en de verslavingskliniek mocht verlaten, wint ze nu de ene na de andere missverkiezing. "Ik wil iedereen laten zien dat er hoop is."
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

"Missverkiezingen gaan natuurlijk over uiterlijk, maar ze gaan ook over innerlijk en over persoonlijkheid. Wat heb jij de wereld te bieden?" Voor Julia is de boodschap die ze uit wil dragen helder: "Voor mij is dit een overwinning. Dat het ook anders kan. Dat ik een meisje ben dat niet alleen zielig is, maar ook iets kan bereiken."

'Ik wilde zo graag bij de groep horen'
Julia was vijftien toen ze voor het eerst drugs gebruikte. "Ik was al mijn hele leven op school gepest. Dat begon al op mijn vierde. Het had me heel onzeker gemaakt." Om bij de groep te horen ging ze spijbelen en blowen.

"Daarna ging het heel snel. Ik ging ook alcohol drinken en daarna kwam XTC en speed. En toen kwam er ook nog ketamine bij." Ze zag zichzelf in die tijd niet als verslaafd. "Ik gebruikte alleen als ik uitging, op feestjes en bij het stappen. Maar dat deed ik steeds vaker." Pas toen haar ouders dreigden om haar de deur te wijzen, meldde ze zich aan bij een ontwenningskliniek. "Daar kreeg ik pas door dat ik echt verslaafd was."

Wachten op privacy instellingen...

Na tien weken werd ze 'clean' verklaard. "Toen begon mijn nieuwe leven." Dat was het moment om haar dromen binnen bereik te brengen. "Als klein meisje keek ik al naar missverkiezingen en als ik die zelfverzekerde, mooie, elegante vrouwen zag wist ik: dat wil ik ook." Alleen al het meedoen aan de missverkiezing was genoeg om die droom uit te laten komen."

Dit weekend vertegenwoordigt Julia Brabant tijdens de landelijke Miss Intercontinental-verkiezing in Rotterdam. Mocht ze daar als winnares uit de bus komen, dan ligt het ticket voor de internationale Miss Intercontinental-verkiezing in India klaar.

Intussen gaat de 'nieuwe' Julia ook langs scholen en instellingen om haar verhaal te vertellen. "Ik wil jongeren laten zien hoe gemakkelijk en hoe snel je verslaafd kunt raken. Maar ik vertel ook dat er hoop is en dat je het waard bent om een mooi leven te hebben."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.