Oud-wielerarts Peter Janssen: ‘Leontien van Moorsel gebruikte epo’

9 september 2017 om 06:29 • Aangepast 20 november 2020 om 22:16
nl
Voormalig wielerarts Peter Janssen beschuldigt Leontien van Moorsel uit Boekel van dopinggebruik. In een interview met de Volkskrant stelt Janssen dat hij epo aan de viervoudig olympisch kampioene heeft geleverd.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Volgens de arts uit Deurne is Van Moorsel ongeveer zes keer bij hem langs geweest. “Leontiens man, Michael Zijlaard, was er altijd bij. Ze kwamen buiten het spreekuur”, zegt hij.

Spelen Sydney
In de krant stelt hij dat Van Moorsel haar eerste epo-kuur in het voorjaar van 2000 kreeg, in aanloop naar de Olympische Spelen in Sydney. “Maar niet heel kort ervoor, daar zat wat tijd tussen.” Daar won ze drie gouden medailles en één zilveren. Omdat Van Moorsel uiteindelijk niet op controle kwam en door bleef gaan met de kuur beëindigde Janssen de samenwerking. “Niet op controle komen en dan blijkt dat ze op een (hematocriet)waarde van 47 zit”, zegt hij.

Wachten op privacy instellingen...

De 75-jarige Janssen treedt in de Volkskrant hierover naar buiten, omdat hij vindt dat het systeem op de schop moet. “Er moet openlijk over gepraat worden. Anders gaat het dopinggebruik gewoon zo door en verandert er nooit iets.” Van Moorsel is een van de meest succesvolle Nederlandse olympische atleten. Naast haar medailles in Sydney won ze nog een gouden en bronzen plak in 2004 in Athene.

Zelf wees ze iedere dopingbeschuldiging altijd resoluut van de hand. Ook tegenover de Volkskrant ontkent ze epo-gebruik. “Ik ben in de jaren 90 heel vaak bij Janssen in de praktijk geweest. Of dat nou eind jaren 90, 2000 of 2001 is geweest, hij heeft mij advies gegeven op het gebied van mijn voeding en trainingsschema's. Ik ben dokter Janssen heel erg dankbaar. Hij heeft mij de motivatie gegeven, toen ik mijn comeback maakte, om weer in mezelf te gaan geloven”, reageert Van Moorsel in de Volkskrant.

Wachten op privacy instellingen...


Tegen de Telegraaf vertelt Leontien van Moorsel zaterdag dat ze onaangenaam is verrast door de dopingbeschuldiging van haar voormalig wielerarts Peter Janssen. Ze zegt zich niet te kunnen herkennen in het verhaal. "Te meer omdat ik met Janssen periodiek een langdurige, prettige samenwerking heb gehad vanaf mijn achtste jaar, totdat ik eind jaren negentig ging samenwerken met een KNWU-arts", zegt ze tegen De Telegraaf.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.