Video

Het was de natste in 50 jaar: ‘Het was moeilijk om de droge worst droog te houden’

9 september 2017 om 19:29
nl
Ieder klein Brabants dorp heeft er wel één, een drukbezochte jaarmarkt. De entourage is bijna overal identiek, rijen marktkramen een feesttent en een kleine kermis. In de dorpen Giessen en Rijswijk werd vrijdag en zaterdag de 51ste editie van de Giessense Mert gehouden. Een jaarmarkt die meteorologisch desastreus verliep: De 51ste editie van de Giessense Mert gaat de boeken in als een jaarmarkt met het slechtste en natste weer in 50 jaar tijd.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Ondernemers die uit het hele land naar de normaal drukbezochte jaarmarkt komen klagen steen en been. “Vrijdag was het verschrikkelijk, het was één regengordijn. Het was water, water en nog eens water. Normaal gaat de markt ook door op vrijdagavond, maar heel wat marktkooplui zijn eerder vertrokken. Het was geen doen.”

Droge worst
Gelachen (als een boer met kiespijn) wordt er echter ook. En dat bij de kraam waar ze droge worst uit Groningen verkopen. “Vorig jaar was het bloedheet en nu hadden we problemen om de droge worst droog te houden. Het was echt verschrikkelijk.”

Natte spekkies
Bij de kraam waar ze spekkies verkopen hebben ze ook het nodige meegemaakt. “Het kwam met emmers naar beneden. We hebben de tent moeten stutten, de regen kwam op de spekken terecht. We hebben hele dozen weg moeten gooien.”
Johhny de Rijker, die probeert bakvormen aan de man en vrouw te brengen, noemt de weersomstandigheden ook al verschrikkelijk. "Ik had vrijdag drie klanten. Het weer was zo slecht dat ik rond zes uur ook ben weggegaan. Alles was door en door nat.
 
De Giessense jaarmarkt 'de mert' gaat als gedenkwaardig de geschiedenisboekjes in, omdat het één groot waterballet was. Het was de natste editie in 50 jaar. Tussen de buien door werd de jaarmarkt toch nog redelijk bezocht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.