Blote billetjes in het gras verliest van balkenbrij met rivierkreeft

10 september 2017 om 18:06 • Aangepast 20 november 2020 om 22:13
nl
Koken met producten uit je eigen regio en dat op een vernieuwende manier. Dat is een van de gedachten achter de European Young Chef Award. Brabant is een van de tien regio’s in Europa die meedoen. Maar welke jonge chef mag naar de finale? Daar werd zondag in Den Bosch om gestreden.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

De gerechten moeten voldoen aan een paar criteria, zo mag de kostprijs maar vier euro zijn. Verder is traditie en innovatie belangrijk, maar het moet vooral heel erg Brabants zijn. "Je merkt dat de chefs teruggrijpen op vergeten groentes of een nieuwe variatie maken op een oud gerecht", zegt Bob Hutten van de organisatie.

Blote billetjes
Aan de Brabantse voorronde doen zes chefs mee die allemaal werken bij een toprestaurant in Brabant. Één van de chefs is Julio van der Hagen. Hij werkt bij restaurant Lieve Leven in Helvoirt.

Hij hoopt met zijn moderne kijk op 'blote billetjes in het gras' (snijbonen met witte bonen) de wedstrijd te winnen. "Niet zo’n saaie stamppot als vroeger maar met een nieuwe bereidingswijze en anders aangekleed", legt hij uit.

Weer een andere chef, Chiem Rooijen van de Lindehof in Nuenen, maakt het oud-Brabantse gerecht snoekbaars in biersaus."Met de weelde van onze Brabantse bodem", vertelt hij terwijl hij in een pannetje met kleine paddenstoeltjes roert.

Terwijl de mannen driftig aan het koken zijn, loopt de jury tussen ze door. "Ik let overal op", zegt Francois Geurds. "Of de aardappels wel goed gaar zijn bijvoorbeeld. Maar ook of ze wel alles vers bereiden."
[tweet:https://twitter.com/BirgitVerhoeven/status/906911095503421441]

Balkenbrij
Na twee uur zwoegen mogen de chefs hun meesterwerken voorschotelen aan de jury. Na ieder hapje volgt er een kritische blik en wordt iets genoteerd. Na een kort overleg zijn ze eruit. De winnaar is Bon Sawatdee van restaurant 't Misverstant in Vught. "Ik heb balkenbrij gemaakt, gemaakt op oosterse wijze, gecombineerd met Brabantse rivierkreeftjes."

Bon mag in november naar Barcelona om daar te strijden om de Europese titel, ook weer met een Brabants gerecht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.