Video

Familie ziet slachtoffers orkaan Irma eindelijk terug: 'Triest dat ze dit moesten meemaken'

11 september 2017 om 20:04 • Aangepast 20 november 2020 om 22:12
nl
Hettie en Berrie Goevaerts uit Bergen op Zoom zouden lekker op vakantie naar Sint Maarten gaan. Een bijzondere vakantie zou het worden, want Hettie was nog nooit buiten Europa geweest. Maar het werd een verschrikkelijke tijd, die het echtpaar nooit zal vergeten. Ze kwamen maandagmiddag met tientallen anderen aan op Vliegbasis Eindhoven en konden hun dierbaren eindelijk weer in de armen sluiten.
Profielfoto van Edwin VossenProfielfoto van Karlijn Houterman
Geschreven door
Edwin Vossen & Karlijn Houterman

En dat was het moment waar dochter Evy dagenlang op had gewacht. Ze wist dat haar ouders in goede gezondheid verkeerde, maar hoe het echt met ze ging? Ze had geen idee. Het was daarom erg emotioneel toen ze haar ouders eindelijk in de armen kon sluiten.


Het militaire vliegtuig KDC-10 bracht Hettie en Gerrie samen met zo'n honderd mensen veilig terug in Eindhoven. Na veel onzekerheid zagen zij hun familieleden als eerste weer terug. Het eiland Sint Maarten was door orkaan Irma volledig afgesloten van internet en telefonie. Daarom was het lange tijd onduidelijk hoe het met de slachtoffers ging.

Machteloosheid
Het was daarom een emotionele gelegenheid op de vliegbasis. "Je voelt je zo machteloos", zegt één van de familieleden die wacht op haar dochter en kleinkinderen. "Die zijn één en drie jaar oud. Dat ze dit toch hebben moeten meemaken..."


Cruciale rol voor Eindhoven
Vliegbasis Eindhoven is het enige militaire transportvliegveld van Nederland en speelt daarom een cruciale rol bij de hulporganisatie na orkaan Irma. Al het vliegverkeer tussen Sint Maarten en Nederland verloopt via de vliegbasis. Al eerder vertrok op maandagmiddag een militair vliegtuig met ruim tweehonderd hulpverleners en militairen naar Sint Maarten.

Wachten op privacy instellingen...

Er komt vrijdag een nationale actiedag om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de orkaan Irma op Sint Maarten. De Nederlandse Publieke Omroep doet dat samen met het Rode Kruis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.