Melody Sturm stond in het oog van orkaan Irma: 'Een beetje gek moet je wel zijn'

11 september 2017 om 18:26 • Aangepast 20 november 2020 om 22:11
nl
Als je een vak goed wil uitoefenen, dan moet je weet hebben van de praktijk. Melody Sturm komt uit Den Bosch, is meteorologe, heeft van haar hobby haar werk gemaakt en zoekt graag de grenzen op. Van… tornado’s.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Waar anderen juist dekking zochten voor de verwoestende kracht van Irma, reisde Sturm bewust naar het Caribische gebied om de verwoestende orkaan van dichtbij mee te maken. Het is haar passie om het oog van deze tropische cycloon te weerstaan. Of, in haar woorden: "Om het gevaar op een zo veilig mogelijk manier op zoeken."

Bekijk een filmpje op de Facebookpagina van Melody.

Wachten op privacy instellingen...


Zonder kleerscheuren
In juni ging ze voor het eerst mee met het Nederlandse team tornadojagers.nl. Onder hen ook weervrouw Margot Ribberink, die onder meer voor Omroep Brabant weerpraatjes verzorgt. Irma was een graadje erger. Laat dat nu de kick zijn voor Sturm en zij heeft de enorme storm zonder kleerscheuren doorstaan.

Bekijk hier nog een filmpje op de Facebookpagina van Melody.

Wachten op privacy instellingen...


De Bossche vertelt met veel plezier over wat ze in Naples (Florida) heeft meegemaakt. "Ik heb een passie voor extreem weer. Dat zoek ik graag op. Toen ik vernam dat Irma koers zette naar de Cariben, dacht ik meteen: 'Dat mag ik niet missen.' Ik moest gewoon proberen om in het oog van de orkaan terecht te kunnen komen."

'Kracht van orkaan voelen'
"Het is me helemaal gelukt, al heb ik wel heel veel geluk gehad. Aanvankelijk zou de orkaan langs de kust gaan, maar uiteindelijk ging de wind toch over het land en heb ik er een uur ingezeten."

"Fantastisch. De orkaan bestaat eigenlijk uit een aantal muren van wolken waarbinnen de wind ineens kan stilvallen, maar waar de kracht ook vanuit het niets enorm kan toenemen. Daar kijk ik naar uit. Om in dat oog te kunnen staan, om die kracht te voelen."

'Gevaar zoveel mogelijk voorkomen'
"Of het gevaarlijk is? Dat probeer ik dus zo veel mogelijk te voorkomen. Een paar dagen voordat de orkaan zich zou melden, heb ik plekken opgezocht waar ik me veilig kon wanen. Een schuilplek, zoals een gebouw of een overkapping."

"Een beetje gek moet je er inderdaad wel voor zijn. Je moet ervan houden en er moet ergens een draadje los zitten om het leuk te vinden. Ik besef dat het echt gevaarlijk kan zijn: we hebben bomen om zien vallen en daken weggeslingerd zien worden. Gekkenwerk inderdaad."

Idioot, riskant of niet: een volgende keer gaat ze weer. Ieder zijn of haar hobby toch?

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.