Speciaal cameraschild gaat kentekens scannen in de jacht op autodieven

12 september 2017 om 15:35
Camera's in Vught (Foto: Gemeente Vught)
Camera's in Vught (Foto: Gemeente Vught)
Een speciaal cameraschild gaat in Vught en Heusden kentekens scannen. Op alle toegangswegen van de gemeenten komen de camera’s te hangen. De bedoeling is dat verdachte voertuigen er zo worden uitgepikt.
Profielfoto van Edwin Vossen
Geschreven door
Edwin Vossen

De Automatic Numberplate Recognition(ANPR)-camera moet de schrik worden van onder meer autodieven. Hij herkent automatisch kentekenplaten en vergelijkt deze met andere nummerborden in een speciaal computerbestand. Zo moeten geregistreerde kentekens er direct uit worden gepikt, bijvoorbeeld van autodieven of van andere gezochte personen.

De eerste camera hangt al bij de weg van Den Bosch naar Vught en de anderen scanners volgen binnenkort, laat een woordvoerder van de gemeente weten aan Omroep Brabant. Als er genoeg capaciteit en noodzaak is, kan de politie er snel achteraan.  

Ketekenplaten opslaan
Mensen die bang zijn dat hun autogegevens nu worden opgeslagen in een speciale database hebben volgens de twee gemeentes niks te vrezen. De politie geeft aan dat alleen nummerborden met een ‘match’ worden opgeslagen. Kentekenplaten die niet in de computersystemen voorkomen worden volgens de politie ook niet opgeslagen.

De burgemeesters van Vught en Heusden noemen het een nieuw wapen in de aanpak van voertuigcriminaliteit. Voorlopig is het nog een proef van één jaar. Daarna moet duidelijk worden of het speciale cameraschild in Vught en Heusden blijvend is.

Heeze-Leende bijna zover
De gemeente Heeze-Leende speelt al langer met een vergelijkbaar plan. Ze is nu bezig met (de voorbereiding van de) plaatsing van de camera's, zo laat een woordvoerder weten. Hij gaat ervan uit dat het toezicht op zijn vroegst eind oktober kan beginnen.

De camera’s worden geplaatst aan de belangrijkste invalswegen van de gemeente (Geldropseweg, Valkenswaardseweg, Pastoor Thijssenlaan en Somerenseweg ) en op drie andere zogeheten strategische locaties (ontsluitingsweg De Poortmannen, Rul/De Zegge en het NS Station te Heeze).

 

 

Wachten op privacy instellingen...