Recordbouwers van TU Eindhoven gaan nu voor 's werelds hoogste ijstoren

14 september 2017 om 21:56
nl
Een team van de TU Eindhoven en twee andere universiteiten gaat in China bouwen aan de hoogste ijstoren ter wereld. De recordtoren moet dertig meter hoog worden.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

De TU-studenten zijn ervaren als het gaat om bouwen met ijs. Eerder construeerden ze al een gigantische ijspoort, een bevroren Sagrada Familia en 's werelds grootste ijdome. Ze zijn ook de eigenaar van het huidige record voor hoogste toren, die was 21 meter. 

"Deze toren wordt negen meter hoger dan de vorige, dus het wordt zeker geen makkie", zegt Arno Pronk, één van de begeleidende docenten.

LEES OOK: Team van TU Eindhoven gaat grootste ijsbrug ooit bouwen 

Veel sterker
De reden dat ze nu zoveel hoger kunnen bouwen, zijn speciale vezels die worden toegevoegd aan het ijs. Hierdoor wordt het veel sterker. De vezels worden met water gemengd en daarna wordt het water tegen een enorm luchtkussen opgespoten, legt Pronk uit. Net zo lang tot er een stabiele toren staat. Helemaal onverwoestbaar is hij niet: "Het ijs smelt wel nog gewoon."

Flamencojurk
Het ontwerp van de toren is gebaseerd op traditionele Chinese torens en een flamencojurk. "We wilden iets doen wat Chinees was, maar ook met een Europees tintje. En natuurlijk iets wat tot de verbeelding spreekt. Toen kwamen we hierop uit."

LEES OOK: IJsbrugproject studenten TU/e levert prachtige foto's op uit Finland [FOTO'S]

Duurzaam bouwmateriaal
Het team wil met de bouw aandacht vragen voor het gebruik van duurzaam bouwmateriaal. "We willen ijs op de kaart zetten als oplossing voor tijdelijke constructies in koude gebieden."

De ijstoren moet op 1 januari 2018 af zijn. Het team is nog bezig met een crowfundingcampagne voor het project.
[youtube:https://youtu.be/ANcV894Utxw]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.