VVD stapt uit coalitie door gedoe om plannen kankerkliniek Boxmeer

14 september 2017 om 22:47 • Aangepast 20 november 2020 om 22:05
nl
Kan er definitief een streep door de Hansa-kankerkliniekplannen in Boxmeer? En overleven Burgemeester en Wethouders van deze gemeente het debat over wat er in dit dossier allemaal is mis gegaan? Dit waren donderdagavond de twee hoofdvragen tijdens een extra raadsvergadering.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Uiteindelijk werd een motie aangenomen die het B en W verbiedt contact te zoeken met de man achter het omstreden initiatief, maar ook om weer eens een onderzoek in te stellen. De VVD zag dit niet zitten. Deze coalitiepartij vond het bovendien een slechte zaak dat de verantwoordelijk wethouder, Peter Stevens, zijn portefeuille niet beschikbaar wilde stellen. Daarop besloten de liberalen de coalitie te verlaten.

Nooit van de grond gekomen
Even terug naar het begin: eind 2008 werd bekend dat Boxmeer was uitgekozen als plek voor de Europese hoofdvestiging van een keten aan kankerklinieken. Maar ondanks tal van mooie beloften van de initiatiefnemer, Lex de Lange, is er nooit een eerste, laat staan een tweede steen gelegd.

Het is bij woorden gebleven, die desondanks nooit tot een besluit van het Boxmeerse college hebben geleid om de luchtballon door te prikken en met De Lange te breken. Een onafhankelijk onderzoek plaatste hier eerder dit jaar kanttekeningen bij.

Veeg uit de pan
Ook de gemeenteraad kreeg een veeg uit de pan. Er werden weliswaar geregeld raadsvragen gesteld, maar hierbij bleef het in de regel. Misschien ook wel, omdat B en W de moed er (al dan niet voor de bühne) steeds inhield.

Wachten op privacy instellingen...


De conclusies en aanbevelingen in het rapport van de rekenkamercommissie waren vorige week al onderwerp van gesprek in een commissievergadering; donderdagavond ging de gemeenteraad hierover met elkaar en de leden van het college in debat. Er klonken verwijten over en weer en enkele politieke partijen lieten duidelijk blijken dat ze geen vertrouwen meer hebben.

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...


'Geloofwaardigheid en vertrouwen'
De VVD, die dus geen deel meer uitmaakt van de coalitie, liet onlangs al weten dat er consequenties aan het rekenkamerrapport verbonden moeten worden en dat er verantwoordelijkheid genomen moet worden. Niet alleen vanwege de geloofwaardigheid van de gemeente politiek, maar ook voor het vertrouwen van de burgers in de bekwaamheid van het lokale bestuur, zo staat op de site van de politieke partij.

Judith Logtens, fractievoorzitter van de VVD, had gehoopt dat er een punt achter Hansa gezet zou worden. "Met PK hebben we aangedrongen op het onderzoek van de rekenkamercommissie. Opnieuw een onderzoek levert nieuwe ellende op en is een blok aan het been."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.