Brabanders zetten zich massaal in om geld in te zamelen voor Sint Maarten

15 september 2017 om 14:25 • Aangepast 6 maart 2023 om 01:04
nl
De schade op Sint Maarten is enorm na de verwoestende krachten van orkaan Irma. Brabanders zetten zich vrijdag massaal in om geld op te halen voor de slachtoffers. Ze deden mee aan de aan de landelijke actiedag ‘Nederland helpt Sint Maarten’. Het totaalbedrag na een dag actievoeren kwam uit op 13,3 miljoen euro.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Chantal Oerlemans is schoonheidsspecialiste en doneerde de totale omzet van haar salon van vrijdag. “Het is ongelofelijk dat mensen zoveel ellende en pijn mee kunnen maken. Je kunt je niet voorstellen hoe het is om alles kwijt te raken waar je voor werkt, je hele leven”, zegt de eigenaresse van Beaunesse in Dongen.

Kraampje met lekkernijnen
Op het Beatrix College in Tilburg werden in de pauze verse wafels, pannenkoeken en stroopwafels verkocht. De leerlingen wilden zich graag inzetten omdat lerares Joette Pfennings-Richardson van het eiland komt. Ze heeft er nog familie wonen.

“Vanuit Nederland zit je gewoon een beetje machteloos mee te denken en te hopen dat het goed gaat”,vertelt Joette. “Je hebt geen idee wat er gebeurt. De stroom viel uit en je hebt ook gewoon geen contact meer.” Ze is dan ook erg blij met en trots op de actie van haar leerlingen.

Nachtje schilderen
Schilder Wouter Veerman uit Den Bosch heeft een nachtje doorgehaald en drie kunstwerken gemaakt. Hij verkoopt de schilderijen via Marktplaats. Hij hoopt op een mooi bedrag voor Sint Maarten.


Ton van de Ven houdt woensdag een benefietavond bij Villa de Vier Jaargetijden in Tilburg. Hij is de oprichter van Crovv, een on- en offline netwerkorganisatie voor ondernemers. Van de Ven woonde en werkte in 2007 op Sint Maarten.

Collectebussen in Bergen op Zoom
Ondernemers in Bergen op Zoom steunen de actie voor giro 5125ook. Mensen konden vrijdag geld doneren in winkels en horecagelegenheden. De actie heet ‘Bergen op Zoom maakt zich Sterck voor Sint Maarten’. De ondernemersvereniging van de stad heet Sterck. Met de actie is zeker 2500 euro opgehaald.

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...


Juf Juul Aldenhuijsen uit Boekel woonde drie maanden geleden nog op Sint Maarten, samen met haar man en drie kinderen. Hun school op het eiland is totaal verwoest. Aldenhuijsen werkt nu op een school in Uden en daarwas een markt voor de slachtoffers van de orkaan.

Wachten op privacy instellingen...

“Het is raar dat nu bijna alles kapot is daar”, zegt haar zoon Peer. “Wij willen graag dat de kinderen naar school kunnen daar, net als wij. Daarom houden we de actie”, vult broer Loet aan. Zus Suus maakt zich zorgen om hun vriendjes en vriendinnetjes. “Ze hebben bijna geen eten en drinken meer.”

Volleybaldames
De Nederlandse Volleybalbond (Nevobo) en volleybaldames met Yvon Beliën uit Budel en Maret Balkestein-Grothues uit Eindhoven zetten zich ook in. De opbrengst van de oefeninterland Nederland – Polen in Amsterdam ging naar giro 5125. Daarnaast werden er in aanloop naar en tijdens de wedstrijd allerlei acties georganiseerd om een zo groot mogelijk bedrag op te halen.

Paul Beekmans is bedrijfsleider bij de Emté in Beek en Donk. Hij heeft op het eiland gewoond en zamelde ook geld in. Mensen konden hun emballagebonnen doneren.


Dansen voor het goede doel
In Eindhoven werd er vrijdagavond gedanst voor het goede doel. Mensen die naar café Oude Rechtbank gingen, betaalden vijf euro entree. Dit bedrag gaat naar de slachtoffers van orkaan Irma.

Het kaart- en memospel ‘Onthaw ’t Hellemonds’ wordt verkocht bij Boekhandel de Ganzenveer. Het kost vijf euro en de complete opbrengst wordt gebruikt om het eiland te helpen opbouwen. De actie is in samenwerking met Louis van der Werff, de maker van het spel.

In Someren-Eind worden houten kratjes verkocht voor Sint Maarten. Voor 2,50 euro kun je een kratje afhalen aan de Brugstraat.

Rennen voor drinkwater
Sporten voor het goede doel bij Fit for Free. Rennen op de loopband levert schoon drinkwater op.

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...


De partijen PvdA, CDA, Gewoon Ge-dreven, VVD, GroenLinks en SP van de gemeenteraad in Den Bosch vragen het college daar om materiële en financiële steun. Dit doen de fracties tijdens de komende raadsvergadering op woensdag.

Paul Weijmans gaf vrijdagavond een benefietconcert in De Regenboog in Nuenen. Hij speelde een uur lang verschillende stijlen op de vleugel. De opbrengsten gaan naar Sint Maarten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!