Beek en Donk groenste van Europa, goud op Entente Florale - Omroep Brabant

Beek en Donk groenste van Europa, goud op Entente Florale

15 september 2017 om 21:10
nl
Beek en Donk is vrijdagavond in Slovenië uitgeroepen tot 'groenste stad van Europa'. De ontknoping van de Europese Entente Florale in Podcetrtek werd bijgewoond door een delegatie van de gemeente Laarbeek. Onder hen burgemeester Frank van der Meijden: "We zijn ongelooflijk trots. Het is echt een hoofdprijs. Een beloning voor het vele werk van alle ambtenaren, vrijwilligers en organisaties in Beek en Donk. Dat gaan we ongekend vieren."
Profielfoto van Tobias van der Valk en Frits van Otterdijk
Geschreven door
Tobias van der Valk en Frits van Otterdijk

De Europese titel voor de groenste stad van Europa? "Ja, dat heeft te maken met het inwonertal", vertelt wethouder Tonny Meulensteen vanuit Slovenië. "We dachten eerst mee te doen in de categorie 'dorpen' maar de organisatie heeft later de regels een beetje aangepast."

[video:2561971]

Meteen daarna moet de wethouder het interview afbreken. "Ik moet naar het podium om de prijs op te halen." De prijs is behalve de eer en gratis reclame, een behoorlijk uit de kluiten gewassen plaquette.
  
[tweet:https://twitter.com/Laarbeeknieuws/status/908758024331907072]
In 2016 werd Laarbeek al gekozen tot groenste gemeente van Nederland. De gemeente gaf de dorpskern Beek en Donk daarna ook op voor de Europese wedstrijd. En niet zonder reden, blijkt nu.

[tweet:https://twitter.com/Laarbeeknieuws/status/908758024331907072]
Dit zijn volgens de inzenders de mooiste plekjes van Beek en Donk.

Entente Locale
Bij de toekenning van de prijs kijkt de jury niet alleen naar de stad met de mooiste en meeste bloemen. Het gaat ook om het beleid dat wordt gevoerd op het gebied van groen, duurzaamheid en betrokkenheid van de burgers. De gemeente Laarbeek is van plan om de Europese titel om te zetten in nieuwe acties. Meulensteen: "We gaan een Entente Locale opzetten om onze inwoners nog meer te betrekken. We willen ze actief laten meedenken en inzetten om de woonomgeving groener te krijgen."

LEES OOK: Groen, groener groenst: Laarbeek is de groenste gemeente van Nederland

[youtube:https://youtu.be/fFSTfA23Po8]

Mededingers waren Schwaz (Oostenrijk), Hamont-Achel (België), Brno (Tsjechië), Duchroth (Duitsland), Kaposvár (Hongarije), Piran en Zalec (beide Slovenië)

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.