Knallende geweren, soldaten in uniform en parachutisten: even is het oorlog [FOTO'S]

17 september 2017 om 15:14 • Aangepast 20 november 2020 om 22:01
nl
Knallende geweren, soldaten in uniform en een lucht vol parachutisten. Het lijkt wel even oorlog dit weekend. Bij de kazematten in Grave vlakbij de brug over de Maas, wordt een deel van Operatie Market Garden nagespeeld. En in Eerde ziet de lucht even zwart van de parachutisten.
Profielfoto van Twan Spierts
Geschreven door
Twan Spierts

Even gaan we terug in de tijd. Naar 17 september 1944, precies 73 jaar geleden. Operatie Market Garden, de bevrijding van een groot deel van Brabant, is in volle gang.

Parachutisten in Grave
Een belangrijk onderdeel van Operatie Market Garden is de verovering van de Maasbrug bij Grave. Parachutisten landen aan beide kanten van de brug. In Grave komen de meeste parachutisten verkeerd terecht, te ver weg van de brug.

Alleen één groepje van zestien man, onder leiding van luitenant John S. Thompson, landt dichtbij. Zij besluiten om de Duitsers, die zich verscholen hebben in de kazematten bij de brug, te verrassen. Dat wordt dit weekend nagespeeld.

Bekijk de foto’s
Onze fotograaf was er zondag bij in Grave. Bekijk hier alle foto’s.


Vijftig acteurs
Het naspelen van historische gevechten heet re-enactment. Een groep liefhebbers reist stad en land af om letterlijk oorlogje te spelen. In Grave doen ruim vijftig re-enactors mee. Ze komen uit Nederland, België, Duitsland en zelfs uit de Verenigde Staten, legt Evert Vos van het Kazemattenmuseum in Grave uit.

"We proberen de werkelijkheid zoveel mogelijk te benaderen", zegt organisator Vos. Het grootste verschil tussen het echte gevecht in 1944 en het schijngevecht in 2017 is dat eigenlijk eerst de zuidelijke kazemat werd ingenomen. Die ligt echter wat verscholen, waardoor het naspelen iets verderop gebeurt bij de noordelijke kazemat.

Wachten op privacy instellingen...


Alleen die smartphones...
De re-enactors slapen in een kampement iets verderop. Ze drinken uit veldflessen, schuilen bij regen onder een zeil en lopen ‘s nachts wacht om hun wapens en munitie te beschermen. Net als vroeger. Alleen aan een enkele smartphone zie je dat het geen 1944, maar 2017 is.

Zondagavond is er bij de brug in Grave ook nog een officiële herdenking van Operatie Market Garden.

Parachutisten in Grave
Grave is niet de enige plek waar Operatie Market Garden dit weekend herdacht werd. In onder meer Son, Veghel en Eerde gebeurde dat met parachutesprongen. In Eerde kwamen zondagmiddag vele honderden mensen kijken naar de Joe Mero Memorial Jump, vernoemd naar een van de soldaten die tijdens Opermatie Market Garden om het leven kwam.

Bekijk de foto's van de parachutisten in Eerde hier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.