Zeeuwse coffeeshop aast op Roosendaal, verboden terrein voor hasjverkopers

18 september 2017 om 12:09 • Aangepast 20 november 2020 om 22:00
nl
Legaal een jointje kopen in Roosendaal, een Zeeuwse coffeeshophouder hoopt dat dat over een tijdje weer kan. Sinds 2009 is er geen coffeeshop meer te vinden in Roosendaal. Een besluit van de gemeenteraad. Als het aan een coffeeshopeigenaar uit Goes ligt, komt daar verandering in.
Profielfoto van Marrie Meeuwsen/Floyd Aanen
Geschreven door
Marrie Meeuwsen/Floyd Aanen

De aanvraag voor een vergunning ligt inmiddels ter beoordeling bij de gemeente.

In Roosendaal is al jaren geen coffeeshop meer te vinden, de drugsoverlast in de grensgemeente is sindsdien alleen maar toegenomen. Afgelopen zomer bleek dat van heel Nederland de inwoners van Roosendaal de meeste overlast hebben van drugsgebruik en drugshandel.

Wachten op privacy instellingen...

Reden voor Coffeeshop High Life inGoes om de stoute schoenen aan te trekken en de gemeente Roosendaal over de streep proberen te trekken. Bedrijfsleider Tolga Sendenkt dat zijn zaak een goedekans maakt. "Onze shop heeft in Goes heeft zich bewezen en ik denk dat het concept het in Roosendaal ook goed kan doen."

Wachten op privacy instellingen...

Wat maakt zijn shop dan zo bijzonder? "We hebben een goede samenwerking met de gemeente en handhaving. We houden een oogje in het zeil in de buurt en zijn gewoon een net bedrijf", legt de bedrijfsleider uit. Hij denkt dat met de komst van een coffeeshop een groot deel van de straathandel en overlast opgelost kan worden.

'Er is behoefte aan een veilig verkooppunt'
Ook cannabisorganisatie WeSmoke is enthousiast. "Je merkt in Roosendaal dat er bij de consumenten een grote behoefte is aan een veilig verkooppunt", meent Dimitri Breeuwer van WeSmoke. "High Life voldoet ook aan de eisen die het Nederlandse gedoogbeleid aan shops stelt."

Wachten op privacy instellingen...

Coffeeshops zijn de afgelopen jaren flink veranderd. "Sinds 2009 zijn er steeds meer maatschappelijk verantwoorde coffeeshops", beweert Breeuwer. "De tijd van louche shops is voorbij. Er wordt steeds vaker gewerkt met gecertificeerd personeel. Het zijn transparante ondernemingen."

Lokale verkiezingen
In juni deed coffeeshop High Life ook al een vergunningaanvraag bij de gemeente. Die eerste aanvraag werd afgekeurd.Bedrijfsleider Sendenkt dat zijn tweede aanvraag wel kans van slagen heeft. "Er komen weer gemeenteraadsverkiezingen aan in maart. Ik hoop de lokale politiek nu wakker te kunnen schudden."

De jongerenraad van Roosendaal liet eerder al weten dat ze een nieuwe shop willen in de stad.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.