Brabantse broer Londense terreurverdachte: 'Hij zou nog geen vlieg kwaad doen'

19 september 2017 om 11:51 • Aangepast 20 november 2020 om 21:59
nl
Familie van terreurverdachte Yahyah F., die in Brabant woont, is geschokt door het bericht dat hij is opgepakt vanwege de metro-aanslag in Londen. "Hij houdt van het Verenigd Koninkrijk, studeert er en zou nog geen vlieg kwaad doen."
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Dat schrijft journaliste Jenan Moussa op Twitter. De vrouw die werkt voor de Arabische zender Al Ann, zegt dat de 21-jarige man in juni nog in Brabant op visite is geweest tijdens het Suikerfeest, kort nadat zijn vader was overleden in een Egyptisch ziekenhuis.

Wachten op privacy instellingen...


Midden Oosten-journaliste Moussa sprak met de broer, diens vrouw en schoonzus, die ook uit Syrië zijn gevlucht en asiel hebben gevonden in Nederland. Die familie zegt niet te zijn benaderd door Britse of Nederlandse instanties na de arrestatie van Yahyah F..

Die woonde sinds zijn zestiende in Engeland in een pleeggezin in de buurt van Londen. De familieleden zijn in 2012 uit Syrië vertrokken en van daar naar Egypte gegaan. Yahyah vertrok het jaar daarna naar Italië. Zijn familieleden kwamen in 2015 via Turkije naar Nederland.

Hij zou volgens zijn familie journalistiek studeren. Donderdag of vrijdag sprak F. het laatst met zijn broer. "Hij leek normaal", zegt de broer over het telefoongesprek. Om privacyredenen meldt de journaliste alleen dat de familie in Brabant woont, niet in welke plaatsen.

Tientallen gewonden
De vermoedelijke dader van de terreuraanslag in Londen is een dag na de aanslag opgepakt. Het gaat om een 18-jarige wees uit Irak, die was opgenomen in een pleeggezin. Zaterdagochtend wist de politie hem op te pakken toen hij op de veerboot wilde stappen in Dover. Later op de dag arresteerden autoriteiten de 21-jarige Yahyah F..

Bij de aanslag in de metro vielen tientallen gewonden onder wie enkele zeer ernstige brandwonden opliepen. Volgens de politie danken de metropassagiers hun leven aan het feit dat de zelfgemaakte bom niet volledig afging.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.