Boschjaar 2016: 153 miljoen euro inkomsten en 1,4 miljoen bezoekers

18 september 2017 om 22:46 • Aangepast 20 november 2020 om 21:59
nl
Het Jeroen Boschjaar 2016 heeft Den Bosch geen windeieren gelegd. Dat blijkt uit de optelsom die de stad gemaakt heeft. Het jubileumjaar van de wereldberoemde schilder Jheronimus Bosch trok in totaal 1,4 miljoen bezoekers die samen 153 miljoen euro uitgaven. Samen met de 'mediawaarde' van ruim 47 miljoen komen de verdiensten uit op meer dan 200 miljoen euro, becijfert de gemeente.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door
Frits van Otterdijk

Den Bosch had gerekend op 1 miljoen extra bezoekers aan de stad. Dat aantal is ruim overtroffen. Volgens de gemeente stak de tentoonstelling ‘Visioenen van een genie’ er met kop en schouders bovenuit.

Op de expositie waren zeventien van de 24 resterende schilderijen van Bosch te zien, evenals negentien van de twintig overgebleven tekeningen en schetsen. Goed voor 421.700 nieuwsgierige bezoekers uit 81 landen.

In de kijker
In 2016 was het 500 jaar geleden dat Jheronimus Bosch (±1450-1516) overleed. Met een grootse herdenking wilde het stadsbestuur Den Bosch internationaal in de kijker zetten. De schilder kwam in de Brabantse provinciehoofdstad ter wereld en bleef er zijn hele leven wonen en werken.

LEES OOK: 'Met 27 miljoen euro mikt Jeroen Boschjaar op 1 miljoen extra bezoekers voor Den Bosch'

Tijdens het herdenkingsjaar trokken dertien tentoonstellingen van zeven Brabantse musea, de Bosch Grand Tour, zo’n 400.000 bezoekers. De Bosch Experience kreeg er 413.000. Het ging daarbij onder meer om het beklimmen van de Sint Jan, de lichtshow op de Markt en de speciale vaartocht op de Binnendieze. Ruim de helft van de inwoners van ’s-Hertogenbosch zegt dat hun trots voor ‘s-Hertogenbosch door de manifestatie toenam.

Wachten op privacy instellingen...

De gemeentelijke bijdrage aan het jaar was acht miljoen euro. Dit leidde tot een effect in de stad van ruim 52 miljoen euro. Elke geïnvesteerde euro heeft daarmee voor de stad 6,50 euro aan effect opgeleverd, aldus een rekensom van het stadsbestuur. Het Boschjaar 2016 werd financieel ook gesteund door de provincie Noord-Brabant, de Haagse overheid, de EU in Brussel en sponsoren. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.