Video

Fietsroute langs oorlogsverhalen: in Zeilberg begon de ellende pas na de bevrijding

22 september 2017 om 17:17
nl
Afgelopen week werd de bevrijding op verschillende plekken in Brabant gevierd. Zeilberg werd op 24 september 1944 bevrijd. Hier vielen pas na de bevrijding de meeste dodelijke slachtoffers. Hans van Toer van de Werkgroep Dodenherdenking Zeilberg legt uit hoe dat kan.
Profielfoto van Hannelore Struijs
Geschreven door

'Het was hier in de eerste jaren van de oorlog relatief rustig', vertelt Hans. 'Pas na de bevrijding begon de ellende.'

Niemandsland
Het dorpje Zeilberg werd niemandsland na de bevrijding. De geallieerden werden al snel uit het gebied gehaald. "Soldaten moesten de haven van Antwerpen bevrijden. Er was namelijk een tekort aan munitie. De bevrijding van de haven was daarom belangrijk. Zo konden grote transportschepen munitie en goederen snel aan het front leveren."

Maar daardoor zagen de Duitsers de kans om het oosten van onze provincie te heroveren. "Hitler was niet van plan zich over te geven", vertelt Hans. "De opdracht voor de Duitse soldaten was: probeer maar terug te komen en schiet er maar op los. Laat nou toevallig aan de andere kant van het kanaal een van de plekken zijn waar de Duitsers zich kon herorganiseren. Zeilberg werd dus frontgebied."

Fietsroute
Zeilberg heeft zo'n 1700 inwoners. Voor een relatief klein dorp liggen er veel oorlogsverhalen. De werkgroep heeft daarom een fietsroute samengesteld en die gaat langs 24 plekken met bijzondere oorlogsverhalen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.