Kosten opruimen drugsafval in jaar tijd drie keer zo hoog

19 september 2017 om 11:30
nl
In Brabant is vorig jaar 385.000 euro subsidie verleend aan eigenaren van grond waarop drugsafval is gestort. In 2015 werd er voor die klussen 125.000 euro uitgekeerd. Dat blijkt uit antwoorden van Gedeputeerde Staten op vragen van het CDA.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Het is niet vanzelfsprekend dat particulieren bij wie drugsafval wordt gedumpt, automatisch subsidie krijgen. Het Rijk gaat er vanuit gaat dat grondeigenaren zelf moeten voorkomen dat anderen hun eigendom beschadigen.

De provincie heeft op dit moment nog aanvragen in behandeling, waaronder uit de gemeente Nuenen.

LEES OOK: Drugs in Brabant: meer dumpingen, minder labs

Zelf verantwoordelijk
De dumping in Nuenen heeft tot een rechtszaak geleid. De gemeente weigert namelijk de opruimkosten te vergoeden. De grondeigenaar heeft een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente.

Die heeft aangevoerd dat grondeigenaren dus zelf verantwoordelijk zijn voor de bescherming van hun grond. De uitspraak in deze zaak is 3 oktober. Dan weet de provincie hoe de rechter daarover oordeelt en dan kan er een besluit worden genomen over de subsidieaanvraag.

Ondertussen lobbyen provincies in Den Haag om te bereiken dat het opruimen van drugsafval voor honderd procent door de overheid wordt betaald, nu is dat nog 50 procent.

LEES OOK: Nachtmerrie door drugsdumpingen, man moet opruimkosten van 26.000 euro zelf betalen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.