'Ik voelde me even koningin' Roos Janssen uit Oosterhout wint prijs met 'gepimpte' troonrede

19 september 2017 om 14:28
Roos Janssen (Foto: Erik Peeters)
Roos Janssen (Foto: Erik Peeters)
Leden van de Staten-Generaal: Minderjarigen moeten een eigen advocaat krijgen als hun ouders gaan scheiden. Onder meer met dit voorstel won de 14-jarige Roos Janssen uit Oosterhout samen met Jody Otten uit Made maandagavond in Den Haag de publieksprijs in de landelijke wedstrijd 'Pimp de Troonrede'.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

De scholieren van de Effent mavo in Oosterhout maakten de eigen troonrede in een project met andere leerlingen van de school. Zij stelden voor minderjarige kinderen in heftige scheidingszaken het recht te geven op een eigen advocaat. "De jury vond het heel erg goed. Ze vonden dat ik zo de politiek in kan", zegt Roos trots.

Belangen van het kind
Roos en Jody vinden dat kinderen een eigen advocaat moeten kunnen inschakelen als hun belangen lijnrecht tegenover die van hun ouders staan. Bovendien vinden ze als leden van de 'Tienerpartij' dat gemeentes het geld voor de jeugdzorg voortaan moeten oormerken zodat het niet kan worden besteed aan bijvoorbeeld de plantsoenendienst.

De publieksprijs bestaat uit een rondleiding door de Tweede Kamer en een cadeaubon."Ik ben harstikke blij met de prijs en de ervaring. De eerste twee zinnen vond ik nog best spannend maar daarna kreeg ik meer zelfvertrouwen en voelde ik me een beetje koningin", aldus Roos die voor haarzelf nog best een carrière in de politiek ziet weggelegd.

Kenniscentrum
De wedstrijd werd uitgeschreven door ProDemos, kenniscentrum voor democratie en rechtsstaat. In totaal werden 86 alternatieve troonredes ingezonden.
[Tweet:https://twitter.com/Effent_mavo/status/909831963913129987]

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...