Burgers willen natuurbeheer van landgoed Herlaer zelf doen: 'Als je droomt worden dingen mogelijk'

19 september 2017 om 21:44
nl
De provincie doet landgoed Oud Herlaer in Sint-Michielsgestel in de verkoop. Een mooi, oud boerderijtje aan de Dommel met zo'n 32 hectare grond. Geïnteresseerden konden een plan indienen, zolang het maar natuur werd. Een groep burgers uit de buurt dingt mee, ze hebben een droom: een plek waar iedereen zijn eigen natuurproject kan uitvoeren.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

Maurits Taks wil een bos gaan aanleggen. En niet zomaar een bos, maar een voedselbos. Jan Jansen zit in het onderwijs en hij wil er voor zorgen dat kinderen kunnen gaan leren op het landgoed. En Greta wil schapen. Iedereen heeft een ander plan en wil daarvoor een klein stukje gebruiken van de 32 hectare grond.

Dromen
Joeri de Bekker is landschapsarchitect en toen hij hoorde dat de provincie op zoek was naar plannen, voelde hij zich geroepen. "Die plek is zo bijzonder. Ik ga kijken of ik samen met mensen een plan kan gaan maken om de plek te behouden. We hebben mensen gevraagd hardop te dromen en als je droomt worden dingen mogelijk."

Wat zou je met deze plek willen doen als je de kans krijgt? Die vraag kregen geïnteresseerden voorgeschoteld. Er kwamen tal van ideeën. Zo moet er een historische tuin komen, een voedseltuin met vergeten groenten, een veldje waar de scouting kan kamperen en een bijenhouderij. 

Het idee is dat er verschillende kleine initiatieven voor natuurontwikkeling en duurzame voedselproductie samenkomen. Gaat alles door, moet Buitenwerkplaats de nieuwe naam worden. 

Binding
Alleen zijn er meer kapers op de kust. Brabant Landschap wil van het landgoed een kunstpark maken. Er is een bod gedaan van enkele miljoenen euro's.

“Het voelt een beetje als David tegen Goliath”, aldus De Bekker. “Veel mensen denken dat het Brabants Landschap met het landgoed aan de haal gaat. Maar wij geloven dat het anders kan. Het is nodig om mensen bij natuurontwikkeling te betrekken. Anders raken mensen hun binding met de natuur kwijt.”

Eind september wordt bekend wie de inschrijving heeft gewonnen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.