Onderwerp van geheim overleg bekend: Oss wil geen mestverwerker op bedrijventerreinen

21 september 2017 om 12:17
nl
De gemeenteraad van Oss heeft woensdagavond gesproken over de mestfabriek. Er is tijdens het geheime overleg besloten om geen mestverwerkingsbedrijven toe te staan op bedrijventerreinen. Dit schrijft het Brabants Dagblad. Een woordvoerder van de gemeente wil geen commentaar geven.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

“Er wordt sinds woensdagavond veel gespeculeerd over de besloten vergadering. In de raad is afgesproken om daar op geen enkele manier op te reageren. Dus dat doe ik ook niet”, zegt zij.

ZIE OOK: Raad Oss zwijgt nog altijd over mysterieus overleg: 'Dit is de eerste keer dat dit wordt gedaan'

Volgens de krant ging de bijeenkomst dus over mestverwerking. Het gaat om een voorbereidingsbesluit die nieuwe aanvragen voor mestverwerkingsbedrijven op bedrijventerreinen tegenhoudt. Boerencoöperatie MACE wil in Oss een grote mestfabriek laten bouwen. De boeren moeten jaarlijks 500.000 ton mest zien te verwerken.

Verzet
MACE wilde dit eerst in Landhorst doen, maar dat werd uiteindelijk na veel verzet tegengehouden. De provincie besloot om met dit soort grote mestfabrieken uit te wijken naar bedrijventerreinen. Het oog viel op Elzenburg in Oss.

Ook daar zien bewoners van omliggende wijken het niet zitten. Ze richtten een actiegroep op en protesteerden. De omwonenden vonden steun bij de gemeenteraad en het college van Oss. Zij spraken zich eveneens negatief uit over de komst van de eventuele fabriek.

ZIE OOK: Bewoners bang voor 'grootste mestfabriek van Europa' bij woonwijk Oss, maken zich op voor verzet

Vergunning al vernietigd
De rechtbank in Den Bosch besloot in juli al dat de vergunning voor de fabriek moest worden vernietigd. De rechter oordeelde dat er niet voldoende onderzoek was gedaan naar de gevolgen voor het milieu. Ook werd er te weinig rekening gehouden met stankoverlast.

De boeren van MACE moesten opnieuw naar de tekentafel om een nieuwe aanvraag op te stellen. Of dit in de tussentijd al is gebeurd, is niet bekend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.