Zwangere olifant moet nog elf maanden wachten op haar kalfje: 'We hebben nog even de tijd'

21 september 2017 om 18:13
nl
De Aziatische Olifant Htoo Yin Aye in Dierenrijk Nuenen is drachtig. Ze is al behoorlijk rond, want ze is elf maanden drachtig. Dat is langer dan een complete zwangerschap bij mensen, maar Htoo Yin Aye moet nog even. Haar olifantje wordt in de zomer van 2018 verwacht. "Het gaat bij olifanten allemaal een beetje rustig aan", zegt verzorger Egbert-Jan Plas.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Het gaat om een heuse primeur voor de dierentuin, want er is nog nooit eerder een olifantje geboren in Dierenrijk. Htoo Yin Aye (36) is al olifantenmoeder van meerdere jongen, waarvan twee in het park: Ma Palai (19 jaar) en Thuya (4 jaar). Zij wonen in Dierenrijk, maar zijn er niet geboren.

Vader Sibu
De vader van het toekomstige olifantje is Sibu, die ook in Dierenrijk woont. Niet alleen de draagtijd van een olifant duurt lang, ook voor het bevruchten werd in dit geval de tijd genomen.

"Het heeft 2,5 jaar geduurd, maar ja het moet allemaal maar net goed gaan", legt Plas uit. "Zo'n jong mannetje is misschien ook nog een beetje zenuwachtig, maar uiteindelijk is het gelukt. Hij heeft zijn werk goed gedaan!"

Nog meer geduld nodig
Het jong wordt in juli of augustus van 2018 verwacht. Egbert-Jan Plas: "We hebben nog even dus, maar het komt goed want dit is al haar zesde jong."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.