Neparts die wordt verdacht van reeks verkrachtingen hoort zes jaar cel eisen

25 september 2017 om 19:55
nl
Justitie heeft zes jaar cel geëist tegen de Tilburgse neparts Ron O.. Hij wordt verdacht van een reeks verkrachtingen. De sportmasseur heeft maandag voor de rechtbank in Breda verteld hoe hij ertoe kwam om zich jarenlang voor te doen als arts. De Tilburger voerde inwendige onderzoeken uit bij zeker elf vrouwen.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Vermoedelijk deed O. zich vanaf 2007 voor als arts. In die hoedanigheid deed hij lichamelijk onderzoek bij vrouwen zoals bekkenbodemonderzoeken, borstonderzoeken en uitstrijkjes. Dat gebeurde bij de man thuis.

Ron O., een sportmasseur, ontmoette zijn slachtoffers op de sportschool. De zaak kwam aan het rollen nadat een van de vrouwen op 6 november 2015 naar de politie stapte. De man heeft zijn daden al deels bekend.

Bekkenbodemspier
Bij de eerste vrouw zou hij een borstonderzoek en een onderzoek aan de bekkenbodemspier hebben gedaan. “Ze kwam wekelijks voor een massage. Ze had ook andere klachten en die heb ik onderzocht”, vertelt Ron O.

Hij was naar eigen zeggen geobsedeerd door geneeskunde en dacht een diagnose te kunnen stellen. Ron O.: “Als mensen vroegen of ik een medicus was, heb ik dat niet ontkend. Ik hield het beeld dat ik arts was in leven.”

O. beloofde vrouwen die meewerkten aan zijn onderzoeken een vergoeding. Hij deed onder meer onderzoek naar de zuurgraad en klachten na een bevalling. De 'arts' vertelde dat hij de onderzoeken deed in opdracht van de universiteit van Leuven en het UMC. O. gaf geen antwoorden op vragen of hij zelf getuigschriften van universiteiten zou hebben opgesteld.

Anaal onderzoek
O. had speciale instrumenten voor vaginaal en anaal onderzoek. "Voor een inwendig onderzoek kregen ze 100 euro extra. Ik vind het vreselijk dat ik het zover heb laten komen." Ook stelde de 'arts' een orgasme-onderzoek voor, maar voerde ze niet uit. "Dat kwam gewoon ter sprake en uiteraard stond daar een vergoeding tegenover." 

Ook werden er foto's gemaakt van zijn slachtoffers. Dat deed hij voor zijn 'studenten'. Ook stelde hij voor dat anderen bij hem een anaal onderzoek zouden doen.

ZIE OOK: ‘Hij zei dat hij orgasmeonderzoek deed’, zo ging neparts en verkrachter Ron O. te werk

De Tilburger raakte meer en meer verstrikt in zijn eigen leugens. "Ik heb zoveel therapie gehad en heb me ook afgevraagd hoe het kon gebeuren. Het was me niet om de seksuele opwinding te doen. Ik wilde mensen helpen en zoveel mogelijk geld geven. Ik snap dat het anders overkomt." Volgens de rechter heeft O. een slecht zelfbeeld. "U wilde mensen geld geven en kijken hoe ver ze zouden gaan."

Baarmoederhalskanker
In totaal zouden twaalf vrouwen slachtoffer zijn geworden van O. Elf keer zou het gaan om verkrachting en één keer om aanranding. Een van de slachtoffers deed een test voor baarmoederhalskanker en bleek volgens die test niet ziek. Later stelde een arts vast dat de vrouw wel ziek was.

In de middagsessie kwamen ook de persoonlijke omstandigheden van O. ter sprake. Uit onderzoek blijkt dat hij geen psychiatrische of seksuele stoornis heeft. Hij heeft wel een minderwaardigheidscomplex. Volgens het onderzoek is hij volledig toerekeningsvatbaar. "Ik heb een verschrikkelijke tijd achter de rug", zegt O. Hij kan geen werk vinden omdat hij online te vinden is.

De officier van justitie vindt dat O. strafbaar is aan elf verkrachtingen en één aanranding. "Als de vrouwen hadden geweten dat hij geen arts was, hadden ze niet ingestemd", aldus de officier. Justitie eist zes jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest.

ZIE OOK: Neparts Ron O. uit Tilburg opgepakt voor verkrachting van minimaal negen vrouwen

Daarna was het woord aan de verdediging. Volgens de advocaat zou O. het voor de status en de aandacht hebben gedaan. Seksuele aspecten zouden geen rol hebben gespeeld. Daarnaast hebben in zijn ogen de vrouwen geheel vrijwillig meegedaan aan de onderzoeken. “Het heeft niks weg van een grote zedenzaak”, aldus de advocaat die pleit voor vrijspraak. De verdachte deed zich voor als arts, maar werkte in werkelijkheid bij defensie als bodemonderzoeker.

Op vrije voeten
De verdachte is al sinds een jaar op vrije voeten. O. kreeg wel een contactverbod en een enkelband. De rechter in Breda neemt de tijd om tot een uitspraak te komen. Die wordt pas op 7 november verwacht.

Lees het verslag van de rechtszaak in onze liveblog:
[ScribbleLive:http://scrbliv.me/2673690]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.