Video

Sigaret steeds vaker in de ban bij sportverenigingen: 'Het hoort niet bij elkaar'

25 september 2017 om 14:51 • Aangepast 20 november 2020 om 21:49
nl
'Het goede voorbeeld geven' en 'roken en sporten passen niet bij elkaar'. Argumenten voor steeds meer sportverenigingen om hun terrein deels of volledig rookvrij te maken. Dit jaar hebben zeker zes voetbalverenigingen hun beleid aangepast. Dat blijkt uit een lijst van de voetbalbond KNVB.
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

Zo heeft VVC’68 in Bergen op Zoom besloten het roken op wedstrijddagen tot halfeen 's middags te verbieden als de jeugd speelt. "De Hartstichting kwam naar ons toe met dit verzoek. We waren als bestuur unaniem in de beslissing", zegt voorzitter Gerrit de Zwart. "De leiders zijn geïnformeerd en binnenkort krijgen we stickers om alle leden erop te wijzen."

LEES OOK: Gezonde levenstijl bij meeste sportclubs ver te zoekenGevoelig
Hoewel het voltallige bestuur het met elkaar eens was, beseft hij wel dat het aanpassen van het rookbeleid gevoelig ligt. Dat blijkt ook wel uit de enquête die de NOS en Omroep Brabant hebben gedaan en waar 900 mensen aan mee hebben gedaan. Daaruit blijkt dat bij 70 procent van de sportclubs gerookt mag worden.

Ook voorzitter De Zwart van VVC’68 heeft de weerstand gemerkt. "We hebben opmerkingen van mensen gekregen die het flauwekul vinden. Maar we zetten wel door, we willen de jeugd het goede voorbeeld geven."

Wachten op privacy instellingen...

Voetbal en sigaretje
Behalve VVC’68, hebben ook de amateurs van FC Eindhoven, PCP Breda, VV Kogelvangers uit Moerdijk, WVV’67 uit Woensdrecht en BSC Roosendaal het rookbeleid aangepast. "We willen niet dat kinderen voetbal automatisch associëren met een sigaretje", zegt voorzitter Ad van Tilburg van BSC Roosendaal. "Het hoort simpelweg niet bij elkaar."

Bij de club mogen mensen tijdens de wedstrijden van volwassenen nog wel roken, maar wat Van Tilburg betreft komt daar in de toekomst ook een einde aan. "We denken er zeker over na om het terrein geheel rookvrij te maken. Maar we willen dat stapsgewijs doen. Het is belangrijk dat leden eerst begrijpen waarom we dit doen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.