Mevrouw Noordanus moest tegen Ans Markus zeggen of het schilderij van de burgemeester goed leek

26 september 2017 om 22:11
nl
Het is traditie: iedere burgemeester van Tilburg krijgt een portret als hij vertrekt. Dat geldt natuurlijk ook voor burgemeester Peter Noordanus, die komende zaterdag z’n allerlaatste werkdag heeft. “Ik ben met plezier zeven jaar aan de slag geweest hier”, zegt hij. “Dat ga ik missen.”
Profielfoto van Birgit Verhoeven
Geschreven door
Birgit Verhoeven

Het portret zou normaal gesproken naast alle andere portretten komen te hangen. Maar nu even niet. Het stadhuis wordt verbouwd, dus krijgt het schilderij tijdelijk een ander plekje op het stadskantoor. Maar wel een plekje dat met zorg uitgekozen is. “Je kunt het zien hangen vanuit de kamer van de burgemeester en vanuit de collegekamer. Als ik dan weg ben zullen ze nog wel eens denken: wat zou Noordanus gedaan hebben?", lacht de burgemeester.

Of hij zelf vindt dat hij er op lijkt? “Ik vind het een heel mooi portret. Vooral ook omdat ik optimistisch kijk, en ik vind dat Tilburg vanuit optimisme bestuurd moet worden.“

Bewonderaar
De van origine Tilburgse kunstenares Ans Markus maakte het portret. “Ik ben een bewonderaar van haar werk”, zegt Noordanus. “Zij heeft ook het schilderij van oud-burgemeester Gerrit Brokx geschilderd, zo kwam ik bij haar uit.”

Ans Markus is zelf ook tevreden over het werk. “Het lijkt in ieder geval. En de meeste mensen vinden dat. Maar de graadmeter was mevrouw Noordanus. Naar haar ben ik in eerste instantie toegegaan omdat zij degene is die moest zeggen of het echt lijkt. En ze is blij.”

Lachende ogen
Het schilderij is eenvoudig en treffend. Voor een grijsblauwe achtergrond staat de burgemeester in pak, met om zijn nek de ambtsketting. Zijn handen over elkaar. Een rustige houding en sprekende ogen. “Ik vond de burgemeester een bescheiden indruk maken, elegant”, zegt Markus. “En ik had het gevoel dat hij niet zo’n lachebek is, maar dat die ogen wel heel erg lachen en dat wilde ik er ook per se in hebben”, zegt ze.

Noordanus herkent zich in de omschrijving van Markus. “Ik moet zeggen dat ik met veel plezier burgemeester van Tilburg geweest ben. Ik heb inderdaad veel gelachen. Maar ik ben wel een serieus mens omdat ik ook echt vind dat je de stad verder moet brengen. Ans heeft dat heel mooi geportretteerd.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.