Handenvol werk door fouten in computersysteem: Helmond koploper in repareren datalekken

27 september 2017 om 08:18
nl
Datalekken bezorgen de gemeente Helmond behoorlijk wat zorgen. Dit jaar is de gemeente al meerdere weken bezig geweest om fouten in het computersysteem te repareren. Daarbij kan het gaan om verkeerd verstuurde e-mails of per ongeluk gepubliceerde persoonsgegevens. Helmond behoort hiermee tot de 'koplopers' van Nederland, blijkt uit onderzoek door het ambtenarenblad Binnenlands Bestuur.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Soms kost het een gemeente slechts een halve dag om fouten in het computersysteem te herstellen. Maar het kan ook tegenvallen.

Zo kostte een verkeerde bijlage in een e-mail de gemeente Enschede maar liefst tweehonderd uur werk. Gemiddeld kost het Nederlandse gemeenten een week per jaar om datalekken te herstellen.

Aanpak datalekken
Een woordvoerder van de gemeente zegt zich niet te herkennen in het beeld dat Helmond vaker dan andere gemeenten last heeft van datalekken. Wel zou de gemeente meer aandacht hebben voor het aanpakken van de lekken, wat het grotere aantal uren zou kunnen verklaren.

In totaal zijn er dit jaar acht datalekken geweest in Helmond. Drie keer zou er sprake zijn geweest van een 'aanval van buitenaf' en vier keer ging het om een verkeerd verstuurde mail.

Sinds vorig jaar zijn gemeenten verplicht elk datalek te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Over heel 2016 kwamen daar 825 meldingen van datalekken bij de overheid binnen. De eerste helft van dit jaar staat de teller al op 940.

Meldplicht 
Gemeenten kunnen fouten niet zomaar verzwijgen. De Autoriteit Persoonsgegevens kan bij overtreding van de meldplicht datalekken boetes opleggen tot ver boven de 800.000 euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.