Bewaker bij de bibliotheek en alleen naar binnen met een ID-kaart: ‘Echt triest dat dit nodig is'

27 september 2017 om 12:52
Bibliotheek Theek 5 in Oosterhout
Bibliotheek Theek 5 in Oosterhout
Bij bibliotheek Theek 5 in Oosterhout staan sinds kort beveiligers voor de deur. Jongeren tot 18 jaar komen alleen nog maar binnen als ze hun identiteitsbewijs laten zien. Zo hoopt de bieb eindelijk een einde te maken aan de overlast van de afgelopen maanden.
Profielfoto van Edwin Vossen
Geschreven door
Edwin Vossen

“We hebben alles al geprobeerd. Jongerenwerk, speciale programma’s draaien met de jongeren. Niks werkte”, zegt directeur Theo Peeters van Theek 5. Maandenlang had de bieb overlast van gewelddadige hangjongeren.

“In de bieb kwamen ze samen en vormden ze een groep. Verschillende zaken werden vernield en ze riepen lelijke dingen naar het personeel. Ik wil de woorden niet herhalen maar het was vervelend.”

'Triest dat dit nodig is'
Het moet nu maar eens afgelopen zijn met al die overlast, dacht directeur Peeters. Theek 5 kom je nu alleen nog binnen als je je ID-kaart laat zien. “Ik vind het echt triest dat dit nodig is”, vertelt Theo Peeters.

“Openbare bibliotheken zijn er juist om laagdrempelig toegang te geven. Iedereen is welkom in de bieb, dat vind ik nog steeds een groot goed. Maar je moet je gewoon aan de gedragsregels houden.”

35.000 euro per jaar
De beveiliger aan de deur heeft in ieder geval wel geholpen. “Alle problemen zijn opgelost. Maar goed, er gaat nu wel geld naar de beveiliger. Dat kost ons toch zo’n 35.000 euro per jaar en dat zouden we natuurlijk graag aan extra service voor onze klanten willen uitgeven.”

Volgens de directeur van de bibliotheek in Oosterhout is er geen einddatum aan de beveiliger voor de deur. Per maand wordt er bekeken hoe het gaat.

Reactie politiek
Bij zowel het CDA als GroenLinks hebben ze begrip voor de beslissing van de directeur. Raadslid Tanja Roovers-Huijben (CDA): "Zolang dit helpt om de sfeer te verbeteren, lijkt het me een goede maatregel. Maar het moet niet structureel worden." Raadslid Willem Jan van der Zanden (GL) benadrukt dat wat hem betreft jongerenwerk een belangrijke rol heeft in het begeleiden van deze probleemgevallen.

Henk van Ginniken (Gezond Burger Verstand) vindt dat er veel eerder ingegrepen had moeten worden: "Als er een beveiliger nodig is bij een bibliotheek dan zijn we ver heen. Er waren voor de zomer al dingen gesloopt, toen had handhaving meteen hard op moeten treden."

Wachten op privacy instellingen...