Bestuurders RegioZorg-West verdacht van miljoenenfraude met pgb-geld

28 september 2017 om 12:16
nl
De politie heeft deze week de bestuurders van RegioZorg-West in Tilburg en Zaanstad aangehouden in een onderzoek naar fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb). De verdachten zouden zo'n vier miljoen euro, die bestemd was voor zorg aan gehandicapte jongeren, voor andere doelen hebben gebruikt.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Volgens het Openbaar Ministerie worden de twee mannen verdacht van oplichting en valsheid in geschrifte. Het OM probeert het zorggeld nog terug te halen. "Misdaad mag niet lonen. Daarom is beslag gelegd op woningen, auto’s en bankrekeningen", aldus een woordvoerster van het Functioneel Parket.

DigiD
Het Openbaar Ministerie wil niet bevestigen dat het om de instelling RegioZorg-West gaat. Ook de identiteit van de verdachten wordt niet bekendgemaakt. De twee zorgbureaus van de verdachten bieden onderdak en begeleiding aan licht en verstandelijk gehandicapte jongeren en aan jongeren met een ernstige psychische stoornis.

De jongeren zouden hun DigiD, bankpasje en bijbehorende pincodes hebben moeten afstaan. Het OM vermoedt dat de verdachten met die gegevens zorggeld hebben aangevraagd en dat op de bankrekening van de jongeren hebben laten storten. Eenmaal op de bankrekening zouden ze het er vanaf hebben gehaald. "Of het precies zo is gegaan als wij denken, wordt verder onderzocht", legt de woordvoerster uit.

Boodschappen en huur
Mogelijk hebben de bestuurders sinds 2012 voor tientallen jongeren meer zorg gedeclareerd dan in werkelijkheid werd gegeven. Ze zouden pgb-gelden hebben gebruikt voor zaken die niet zorg gerelateerd zijn. Het gaat dan om bijvoorbeeld boodschappen en de huur van panden waarin cliënten konden worden gehuisvest. Hoeveel geld er door het Brabantse zorgbureau is weggesluist, is niet bekend. Het OM spreekt alleen over het totale fraudebedrag.

Behalve de twee bestuurders zijn nog twee andere leidinggevenden gehoord in deze zaak. Naast deze vier personen worden nog eens vijf organisaties verdacht. Het onderzoek gaat verder. De recherche Zorgfraude van de Inspectie SZW begon het onderzoek eind 2016 naar aanleiding van een melding van de Gemeente Zaanstad.

Vaker fraude
Een persoonsgebonden budget is een geldbedrag waarmee iemand zorg, hulp of begeleiding kan inkopen. De laatste jaren wordt veel gefraudeerd met pgb. Zo werd deze week bekend dat de gemeente Eindhoven dossiers van zeventien zorgaanbieders nader gaat onderzoeken op fraude. Mogelijk is door de instellingen zware zorg in rekening gebracht terwijl er lichte zorg werd geregeld.

ZIE OOK: Omvangrijke fraude met zorggeld in Zuidoost-Brabant: vele tonnen niet besteed aan kwetsbare jongeren

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.