Schrobbelèr is jarig en viert dat met een speciale jubileumkruik voor echte fans - Omroep Brabant

Schrobbelèr is jarig en viert dat met een speciale jubileumkruik voor echte fans

29 september 2017 om 07:23
links en rechts twee blije fans, in het midden de kleinzoon van de bedenker
links en rechts twee blije fans, in het midden de kleinzoon van de bedenker
Schrobbelèr is jarig! Het Tilburgse borreltje bestaat 44 jaar. Dat is leutig, want de Brabantse kruidenlikeur werd vooral door carnaval bekend en vier keer elf jaar blijft dan ook niet onopgemerkt. Om dat te vieren rolde donderdagavond een speciale limited edition kruik van de band, waarvan de eerste elf exemplaren ontvangen werden door de elf grootste Schrobbelèr-fans.
Profielfoto van Birgit Verhoeven
Geschreven door
Birgit Verhoeven

Op de ene kant van de kruik staat het originele etiket van 44 jaar geleden, op de andere kant een spiksplinternieuw etiket. En omdat het een limited edition is worden er niet zoveel van gemaakt. Hoeveel is nog niet helemaal duidelijk, 'maar we denken aan 444 exemplaren', zegt een woordvoerster van Schrobbelèr.
[tweet:https://twitter.com/BirgitVerhoeven/status/913452156258324487]

Omdat dit kleine aantal flessen door heel het land verspreid zal worden, is het voor de liefhebber moeilijk om er een in handen te krijgen. De elf fans zijn dan ook als een kind zo blij. Bovendien werden zij niet zomaar uitgekozen. Uit zo’n duizend Facebookaanmeldingen waren deze mensen uitverkozen tot 'erevriend'. Zij kunnen simpelweg niet zonder het borreltje. Voor hen betekent het 'warmte en vriendschap'.
[tweet:https://twitter.com/BirgitVerhoeven/status/913475205439348736]

Likeur voor kruikenzeikers
De likeur werd 44 jaar geleden bedacht door Jan Wassing. Hij had maagproblemen en kon niet zo goed tegen alcohol. Hij experimenteerde wat met kruiden en kwam zo tot het Tilburgse drankje Schrobbelèr. Daarna probeerde hij het tijdens carnaval aan alle kruikenzeikers te slijten. Met succes.
[tweet:https://twitter.com/BirgitVerhoeven/status/913471256875474944]

Niet iedereen kent deze historie van de likeur, maar de echte fans natuurlijk wel. Bovendien is het, net als dat het dat voor jan Wassing was, goed voor hun gestel. “Absoluut, je wordt er alleen maar beter van”, lacht Patrick. “Als er problemen zijn, gebruik ik het daar voor”, zegt Arno. “Het is het beste medicijn dat er is.”

Opzuipen of bewaren?
En wat doet een echte fan dan met zo’n fles? “Niet opdrinken! Daar is hij veel te bijzonder voor”, zegt de één. De ander doet dat juist wél. "Het is veel te lekker om niet op te drinken.” Wel weten ze het allemaal zeker: de fles krijgt een mooi plekje.
[tweet:https://twitter.com/BirgitVerhoeven/status/913475712224514048]

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...