Documentaire over juf Kiet wint Gouden Kalf, film van regisseur Koolhoven grote winnaar - Omroep Brabant
Video

Documentaire over juf Kiet wint Gouden Kalf, film van regisseur Koolhoven grote winnaar

29 september 2017 om 21:57 • Aangepast 20 november 2020 om 21:41
nl
Wachten op privacy instellingen...
De documentaire 'De kinderen van Juf Kiet' waarbij de klas van juf Kiet uit Hapert werd gevolgd, heeft een Gouden Kalf in de wacht gesleept. De prijs werd vrijdagavond in de Stadsschouwburg in Utrecht uitgereikt tijdens de Gouden Kalveren 2017. De film Brimstone van regisseur Martin Koolhoven uit Asten won zes prijzen, waaronder die van Beste Film en Beste Regie.
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

Juf Kiet van basisschool Het Palet uit Hapert geeft les aan 25 gevluchte kinderen. De juf en haar klas werden een jaar gevolgd door documentairemakers Petra en Peter Lataster. Ze legden vast hoe Kiet de leerlingen Nederlands leert. Maar de kinderen krijgen vooral te leren hoe ze met elkaar om moeten gaan. Velen hebben door hun verleden gedragsproblemen.

Wachten op privacy instellingen...

Tegen Nieuwsuur vertelde juf Kiet eerder dat ze niet lang hoefde na te denken of ze mee zou doen aan de film. "Ik was zo om. Want ik vind het belangrijk om te laten zien wat een verschil het kan maken als kinderen een jaar lang intensief begeleid worden en de taal leren." De aanwezigheid van camera's was voor haar en de kinderen niet storend, zei ze.

LEES OOK: Lovende recencies De kinderen van Juf Kiet: 'Een parel van een documentaire'

Lof
De film kreeg alom lof van de recensenten. Zo schreef De Volkskrant dat het 'een parel van een documentaire' was. De NRC: 'Zij belichaamt 'Wir shaffen das.' En ook de Britse krant The Guardian was positief: 'Miss Kiet's children is a lovely film.'

In december kreeg de documentaire de 'Kristallen film': ruim 10.000 mensen hadden de film bekeken. De film ging vorig jaar november in première tijdens het documentairefestival IDFA in Amsterdam.

Brimstone
De film Brimstone van de Amerikaans-Nederlandse regisseur Martin Koolhoven die jarenlang in Asten woonde, was de grote winnaar van de avond. De film was genomineerd voor negen gouden kalveren en won er uiteindelijk zes. Naast de bekroning tot Beste Film en Beste Regie, ontving de film ook het beeldje voor de Beste Muziek, Beste Camera, Beste Production Design en Beste Sound Design.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.