Fatale schietoefening in Ossendrecht: 'Commando's doen aangifte tegen Defensie'

30 september 2017 om 07:35
nl
Vijf commando's van het Korps Commando Troepen in Roosendaal gaan aangifte doen tegen Defensie. Ze verwijten het ministerie dood door schuld na het ongeluk vorig jaar met hun collega in Ossendrecht. Hun advocaat Michael Ruperti heeft dit bevestigd naar aanleiding van een bericht in het AD.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

In Ossendrecht werd een commando vorig jaar per ongeluk doodgeschoten tijdens een schietoefening. Vijf collega's van de omgekomen commando hebben hun advocaat opdracht gegeven om aangifte te doen tegen hun eigen werkgever.

Locatie niet gekeurd
De locatie waar de oefening werd gehouden, was niet gekeurd en ze hadden er dus niet mogen oefenen. Ook waren verzoeken om de ruimte veiliger te maken steeds afgewezen, aldus de commando's.

Volgens advocaat Ruperti had de hoogste commandant der strijdkrachten volgens de militaire regelgeving zelf aangifte moeten doen bij een opsporingsambtenaar. In dit geval is dat de marechaussee. "Minister Hennis heeft nu gezegd dat er een extern onderzoek komt, maar zet de militaire regelgeving hier helemaal mee opzij. De commando's hebben daarom besloten om zelf in actie te komen en aangifte te doen. De verantwoordelijken hiervoor moeten worden opgespoord en gestraft.''

Nieuwe dreun
De aanklacht van de commando's is gericht tegen de 'ambtelijke kliek en de militaire top in Den Haag'. De opmerkelijke stap is een nieuwe dreun voor minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, aldus de krant. Zij ligt zwaar onder vuur na een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de dood van twee militairen in Mali.

LEES OOK: Commando's stoppen met schietoefeningen na fataal ongeluk in schiethuis Ossendrecht

Defensie laat in een reactie weten nog niet op de hoogte zijn van een aangifte, maar zou graag met de commando's om de tafel te willen. "We begrijpen de onrust en gaan graag het gesprek aan om deze weg te nemen. De problemen bij het Korps Commando Troepen zijn bekend en gelden voor heel Defensie. Maatregelen zijn ingezet en er wordt gewerkt aan herstel. Dat heeft tijd nodig. De dood van een collega komt bij iedereen hard aan.''

Defensie zegt binnenkort met een uitgebreide reactie te komen op het rapport van de OVV naar aanleiding van het ongeluk in Ossenrecht. Ook na dit incident uitte de raad harde kritiek op Defensie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.