Hoe krijg je een molenkap op een molen? In Keldonk vond een historische hereniging plaats

30 september 2017 om 17:19
nl
De kenmerkende Keldonkse molen De Hoop heeft haar molenkap terug. Zaterdagmiddag vond de historische hereniging plaats. Een metershoge hijskraan liet de molenkap centimeter voor centimeter zakken op de ‘achtkant’, de houten bovenbouw van de molen.
Profielfoto van Pepijn Nagtzaam
Geschreven door
Pepijn Nagtzaam

Of alles goed zou passen, dat was volgens de molenbouwer en vrijwilligers geen vraag. De molenkap werd geplaatst op het originele kruiwerk (systeem waardoor molenkap kan draaien) waarmee de molen 45 jaar geleden ook al 'op de wind' gedraaid werd.

Montage
Dat oude kruiwerk is een paar maanden geleden al op de splinternieuwe achtkant gemonteerd. Dat gebeurde vlak voordat die achtkant op de stenen molenromp werd gehesen, legt Harrie van Den Biggelaar uit. Van den Biggelaar werkte als bouwvrijwilliger aan de herbouw en restauratie van de molen.

Over twee weken worden de wieken op de molen gezet. Daarna duurt het nog een maand of twee tot de maalmechaniek volledig is geïnstalleerd en afgesteld. Tussen kerst en oud en nieuw volgt er een proefmaling. Eind dit jaar is de restauratie van de Keldonkse molen volledig voltooid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!