Wie krijgt er jodiumtabletten en wie niet? Bekijk het hier

2 oktober 2017 om 17:45 • Aangepast 20 november 2020 om 21:39
nl
Honderdduizenden Brabantse huishoudens krijgen dinsdag een kaartje van het Ministerie van Volksgezondheid in de brievenbus. Het gaat om een toelichting op de verspreiding van jodiumtabletten. Die zijn bedoeld om de bevolking te beschermen in het geval van een nucleaire ramp. Voorkomen is beter dan genezen, redeneert de overheid.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Met kerncentrales in het Zeeuwse Borsele, de Belgische plaatsen Doel en Tihange en onderzoekscentrum Euratom Mol, onder de rook van Eindhoven, behoort Brabant tot de risicogebieden waar radioactieve neerslag terecht kan komen.

Wat die met de bevolking kan doen, is duidelijk sinds de ramp met de Oekraïense kerncentrale in Tsjernobyl. Daar sterven meer mensen aan schildklierkanker als gevolg van radioactieve straling dat vrijkwam.

Wie binnen acht uur na een kernramp jodiumtabletten slikt, kan zich tegen dit type kanker wapenen. Dus gaat Volksgezondheid tussen 10 en 25 oktober 1,2 miljoen pillendoosjes sturen naar 3 miljoen mensen, onder wie honderdduizenden huishoudens in Brabant.

Leeftijdsrisico
Alle mensen tot en met 40 jaar en zwangere vrouwen die binnen een straal van 20 kilometer van een nucleaire installatie wonen, krijgen jodiumtabletten toegestuurd (zie het lijstje van gemeenten hieronder). Voor mensen die op 20 tot 100 kilometer afstand wonen, zijn de jodiumtabletten bestemd voor alle kinderen tot 18 jaar en zwangere vrouwen. Hoe ouder iemand namelijk is, hoe minder risico dat schildklierkanker optreedt door radioactief jodium.

Als slechts een klein gedeelte van een gemeente in een 20 kilometerzone valt, krijgen toch alle inwoners tot en met 40 jaar en zwangere vrouwen jodiumtabletten uitgereikt. Om te voorkomen dat er verschillen per wijk ontstaan.

Medicijnkastje
De Nederlandse overheid heeft sinds 1987 een landelijke voorraad met jodiumtabletten. Om geen kostbare tijd te verliezen bij een nucleair ongeval, liggen de tabletten straks klaar in ieders medicijnkastje. De hele operatie kost de overheid 3 miljoen euro.

PostNL zal dagelijks 140.000 pakketjes bezorgen. Ter vergelijking: rond het Sinterklaasfeest brengen de bezorgers dagelijks 400.000 pakketjes rond. De jodiumtabletten blijven 10 jaar goed. Daarna volgt waarschijnlijk een nieuwe uitdeelactie zodat de bevolking de pillen binnen handbereik houdt.

Wie in de tussenliggende periode naar Brabant verhuist, moet zelf achter de jodiumtabletten aan. Die zijn vrij verkrijgbaar bij apotheken en drogisterijen voor ongeveer drie euro. De noodzaak om jodiumtabletten te slikken bij een nucleaire ramp, is overigens sterk afhankelijk van de windrichting op dat moment en de wijze waarop de radioactieve neerslag neerstrijkt op een gebied.

[tweet:https://twitter.com/omroepbrabant/status/914897357313118208] 
20-kilometerzone
Gemeenten die in een 20-kilometerzone vallen (inwoners tot en met 40 jaar) zijn:

  • Roosendaal
  • Reusel-De Mierden
  • Bladel
  • Eersel
  • Bergeijk

In Woensdrecht en Bergen op Zoom, op minder dan 20 kilometer van de kerncentrale Doel, zijn in het verleden al jodiumtabletten verstrekt. Daarom krijgen inwoners van beide gemeenten deze 'ronde' niets in de brievenbus.

Geen jodiumtabletten
Dan zijn er nog gemeenten die buiten de risicogebieden vallen en waar géén jodiumtabletten worden uitgedeeld. Dat zijn:

  • Gemert-Bakel
  • Sint Anthonis
  • Boxmeer
  • Cuijk
  • Grave
  • Landerd
  • Mill en Sint Hubert

Andere gemeenten
Alle andere gemeenten liggen op 20 tot 100 kilometer afstand. Daar zijn de jodiumtabletten dus bestemd voor kinderen tot 18 jaar en zwangere vrouwen.

Op deze website is te zien waar jodiumtabletten worden afgeleverd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.