Hazeldonk pakt criminaliteit aan: veilig slapen voor vrachtwagenchauffeurs

3 oktober 2017 om 14:13 • Aangepast 20 november 2020 om 21:37
nl
Vrachtwagenchauffeurs kunnen sinds dinsdagmiddag tegen betaling hun truck parkeren op een beveiligd terrein langs de A16 bij Hazeldonk. Dan kunnen ze rustig slapen. Dat werd hoog tijd, zegt directeur Ton Barten van Truckparking Hazeldonk: "De oude parkeerplaats staat jaar na jaar in de top-drie van criminaliteit."
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Barten noemt Hazeldonk een 'kwaaie.' "Daar worden zeilen opengesneden om kostbare lading te ontvreemden. Of de ene chauffeur steelt diesel uit de wagen van de ander. Ook is er sprake van inklimmers."

Om die criminaliteit te voorkomen, is het voormalige douaneterrein omgevormd tot een betaalde en beveiligde parkeerplaats voor (internationale) vrachtwagenchauffeurs. Deze dinsdag is de parkeerplaats om halfzes officieel geopend.

Wachten op privacy instellingen...


Kentekenregistratie
Op de zogeheten truckparking is plek voor 180 vrachtwagens. Chauffeurs komen binnen via sluizen waar hun kenteken wordt geregistreerd. Rond de parking staat een tweeënhalf meter hoog hek en de parkeerplaats is uitgerust met lampen die aanspringen als inbraakdetectie.

Op het terrein is een controlekamer waar 24/7 beelden worden bekeken. "Als er iets gebeurt, springen onze medewerkers er zelf tussen", vertelt Barten. "Of, als het te heftig is, roepen we de beveiligingsfirma op."

Daarnaast zijn er wc's, douches, wasmachines en drogers. Ook is er een chauffeurslounge waar de bestuurders kunnen rondhangen en uitrusten met uitzicht op hun wagen. Ook kunnen ze gebruikmaken van de wifi. Een wegrestaurant ligt op twee minuten lopen.

45 uur stilstaan
De truckparking mikt vooral op buitenlandse chauffeurs. Barten verwacht dat dit vooral chauffeur uit de Oostbloklanden zullen zijn. "Voor Polen geldt bijvoorbeeld dat ze door de week elf uur per dag moeten stilstaan en in het weekend 45 uur. Onze parkings in de haven staan daarom bijna altijd vol."

De omvorming van het ruim vijf hectare grote douaneterrein gebeurde mede op verzoek van de gemeente Breda. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij heeft financieel bijgedragen. Chauffeurs betalen 1,40 euro per uur.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.