Provincie dreigt mestverwerker met dwangsommen vanwege lekkende tanks

3 oktober 2017 om 18:17
nl
Tijdens nieuwe controles bij de Helmondse mestverwerker Den Ouden zijn acht lekkende opslagtanks ontdekt. De provincie dreigt het mestverwerkingsbedrijf flinke dwangsommen op te leggen als het bedrijf niet gauw zijn zaken op orde heeft.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

In augustus ontsnapte er al een hoeveelheid ammonium bij de Helmondse mestverwerker, waardoor de rivier de Aa vervuild raakte. De verhoogde concentratie werd op 18 augustus ontdekt in het afvalwater van de rioolwaterzuivering. Het was zoveel dat het waterzuiveringssysteem het niet aankon en er vervuild water de Aa in stroomde. 

De omgevingsdienst van de provincie nam naar aanleiding van het incident een kijkje bij het bedrijf en ontdekte dat acht opslagtanks lekken. Ook zijn er vier in slechte conditie.

De mestverwerker heeft de afgelopen dagen al enkele lekkende tanks leeggepompt. De omgevingsdienst houdt verscherpt toezicht. Ook is uit voorzorg de verbinding tussen de bedrijfsriolering en de gemeenteriolering dichtgezet.

LEES OOK: Justitie onderzoekt optreden Den Ouden na lekkage van ammonium in de Aa

Dwangsom van 50.000 euro
Het bedrijf krijgt tot en met 6 oktober de tijd om de tanks buiten gebruik te stellen. Als er nog een of meer tanks gaan lekken, moet Den Ouden een dwangsom van 50.000 euro per tank betalen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.