New Dutch Connections: welke vrijwilligers willen er met een vluchteling naar de schouwburg?

3 oktober 2017 om 14:51
nl
Zo'n 25 vluchtelingen zijn bij Het Zuidelijk Toneel in Tilburg begonnen aan een opleiding van twaalf weken op de Toekomstacademie. Het is is een initiatief van acteur Bright Richards die twintig jaar geleden zelf als 23-jarige van Liberia naar Nederland vluchtte. Hij is de oprichter van New Dutch Connections.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Richards organisatie zet zich in voor jonge asielzoekers en vluchtelingen. Via de Toekomstacademie laat hij hen kennismaken met verschillende beroepen. Belangrijk daarbij is volgens hem dat de jongeren een eigen netwerk opbouwen. houdt zich niet alleen bezig met podiumkunsten. Er zijn ook Toekomstacademies over automatisering, over de bouw, over recht, zorg en techniek. Daarvoor wordt samengewerkt met grote Nederlandse bedrijven als Arcadis, ANB/Amro en BAM. De acht Toekomstacademies in Nederland tellen elk ongeveer tweehonderd deelnemers.

[tweet:https://twitter.com/NewDutchConnect/status/906092898860638209]

Vrijwilligers
Voor het project in Tilburg zoekt Het Zuidelijk Toneel nog wel een stel vrijwilligers. Het plan is dat elke asielzoeker een coach én een maatje krijgt. De coach begeleidt de asielzoeker beroepsmatig, het maatje probeert te helpen bij het kennismaken met de culturele wereld in Nederland, bijvoorbeeld door het samen bezoeken van voorstellingen en tentoonstellingen. In Tilburg is binnenkort een bijeenkomst waar asielzoekers, coaches en maatjes aan elkaar worden gekoppeld.

De opleiding bij de Toekomstacademie bij Het Zuidelijk Toneel duurt twaalf weken. Tussen de vluchtelingen zitten wel mensen die al podiumervaring hebben, maar die twaalf weken zijn niet genoeg om mensen tot een professioneel acteur op te leiden. Het is voor de vluchteling wel genoeg om uit te zoeken hoe hij verder wil én om een groep mensen te leren kennen.

[tweet:https://twitter.com/zuidelijktoneel/status/894543896751067136]

Prijs van 60.000 euro
New Dutch Connections draait voor een deel op geld van de Europese gemeenschap. De organisatie won in 2015 de onderscheiding 'Appeltje van Oranje' van het Oranje Fonds en is nu genomineerd voor de Gieskes Strijbis-Podiumprijs 2017 van 60.000 euro.

[youtube:https://youtu.be/GrotXp3-zwo]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.