Boeren krijgen 75 miljoen euro om aan strengere Brabantse milieu-eisen te voldoen

6 oktober 2017 om 16:53
nl
Gedeputeerde Staten willen de komende drie jaar 75 miljoen euro uittrekken voor hulp aan boeren die in de problemen komen omdat hun stallen al in 2022 aan alle milieu-eisen moeten voldoen. Dat blijkt uit de begroting voor 2018.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Op 7 juli besloten Provinciale Staten dat de stallen al in 2022 milieuvriendelijk moeten zijn in plaats van in 2028. Dat leidde tot veel protesten uit de boerenwereld.

Gedeputeerde Staten stelden toen voor een pot van 30 miljoen euro te maken waaruit boeren die in de problemen komen geld zouden kunnen lenen. Voorwaarde was dat het bedrijfsleven, zoals veevoederbedrijven, hetzelfde bedrag in de pot zou storten. Dat bedrijfsleven liet in juli al weten daar weinig voor te voelen.

Steunmaatregelen
Vorige maand spraken Provinciale Staten over de steunmaatregelen. De meeste partijen vonden de inspanningen van Gedeputeerde Staten om de boeren te helpen vooral vaag. Uit de begroting blijkt nu dat Gedeputeerde Staten 75 miljoen euro uittrekken om de omvorming van de veehouderij naar een duurzame sector te steunen.

Er wordt volgend jaar ook 200.000 euro uitgetrokken om de zogenoemde ondermijnende criminaliteit aan te pakken. De bedrag is vooral bedoeld om te voorkomen dat in leegkomende stallen drugslabs worden gemaakt en dat recreatieparken vrijplaatsen worden voor criminelen.  

Uit de begroting blijkt ook dat GS andere sectoren gaan steunen:

  • 60 miljoen om de groei van het midden- en kleinbedrijf te financieren.
  • 1 miljoen voor versnelling en verduurzaming van de woningproductie.
  • 1 miljoen voor onderzoek naar de kwaliteit van landbouwgrond die de afgelopen jaren intensief is gebruikt. Met dat geld wordt ook een kenniscentrum opgezet.
  • 375.000 euro voor de ontwikkeling van digitale technologieën die maatschappelijke problemen helpen oplossen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.