'Toch wel een kolere eind', supersnelle Eindhovenaar helpt onervaren broer naar finish marathon

8 oktober 2017 om 14:51 • Aangepast 20 november 2020 om 21:29
nl
Harm Sengers was vorig jaar tijdens de Marathon Eindhoven in zijn eigen stad met '2'19" nog de snelste Nederlander die na 42 kilometer over de finish kwam. Dit jaar heeft hij een heel ander doel: zijn broer Teun tijdens zijn allereerste en misschien wel enige marathon ooit naar de eindstreep vergezellen. Teun: "Ik hoop onder de vier uur te finishen."
Profielfoto van Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Oerlemans

"Voor mij is het een  soort tussenjaar", vertelde Harm voor aanvang. "Vier maanden geleden ben ik vader geworden. Daarnaast heb ik een nieuwe baan binnen ASML en we zijn ook nog een nieuw huis aan het bouwen. Om dan ook nog twaalf keer in de week te gaan hardlopen, dat is wel heel veel van het goeie. Dus ga ik nu mijn broer begeleiden om zijn doel te halen: één keer in zijn leven een marathon lopen. Ik heb gezegd, als je het wil gaan doen, ga ik je nu helpen."

LEES OOK: 'Snelste Nederlander' Harm Sengers ging vandaag gewoon weer aan het werk

'Ik ga dit nooit vergeten'
En dus liep Harm voor ongeveer de vijfendertigste keer een marathon en broer Teun ging voor zijn allereerste. Teun: "Er zijn denk ik maar weinig broers die dat samen kunnen doen. Ik ga dit nooit vergeten." Harm  moest speciaal trainen om 'langzaam' te lopen. "Vier uur lang hardlopen is ook een serieuze prestatie, ben ik achter gekomen. De eerste keer dat ik met Teun meeging, had ik zelf ontzettende spierpijn doordat ik mijn spieren normaal niet op die manier gebruik."

Samen hoopte het tweetal binnen vier uur uur te finishen. Teun: "Maar ik ben al weken lang een beetje verkouden en aan het hoesten. Dus ik heb een goed excuus om langzamer te lopen. maar uitlopen is het belangrijkste."

Afzien
Later op de ochtend kwam onze verslaggever de broers opnieuw tegen. Ze waren op dat moment vier kilometer van de finish vandaan. Teun had het moeilijk en concentreerde zich op de laatste loodjes. Harm: "Hij heeft het heel zwaar. Het is een echte marathon, hij is aan het afzien." Waar het misging wist de ervaren Harm wel: "We hebben de klassieke fout gemaakt en zijn te snel gestart. Dat ging twintig kilometer lang goed en dan loop je tegen een muur aan. Dat is mijn fout. Maar goed, het hoofddoel was uitlopen. En dat moet gaan lukken. En dan gaan we bier drinken! Het is toch wel een kolere-eind."

Voor de boeken: samen kwamen de broers over de finish, na ongeveer vier uur en dertien minuten. Gehaald!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.