Asbest vrijgekomen bij brand Valkenswaard, schoolplein in de buurt uit voorzorg schoongespoten

10 oktober 2017 om 09:00 • Aangepast 20 november 2020 om 21:26
nl
Bij de grote brand die maandagavond in een loods aan de Kromstraat in Valkenswaard uitbrak, is asbest vrijgekomen. Dit is neergekomen in de buurt van de loods. Dit bevestigt de gemeente Valkenswaard dinsdagochtend vroeg. In het gebied rond de loods zijn afzettingsborden geplaatst.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Het gaat dan om een deel van de Marco Polostraat, het Cabotopad, de Scottstraat en de Kromstraat. Door deze maatregel hoopt de gemeente te voorkomen dat asbestvezels vrijkomen. Dit gevaar bestaat wanneer auto's over asbestdeeltjes heenrijden, of wanneer asbestdeeltjes worden kapotgetrapt.

Eerder gaven brandweer en gemeente aan dat er in tuinen van huizen in de buurt mogelijk asbest was terechtgekomen. Dinsdagochtend vroeg wordt in de omgeving van de loods verder onderzoek gedaan door specialisten. Wanneer zij asbestdeeltjes vinden, ruimen ze deze zo snel mogelijk op.

LEES OOK: Uitslaande brand in loods Valkenswaard: mogelijk asbest in tuinen in de buurt

School in de buurt
In de buurt van de loods staat een basisschool. Weliswaar in de veilige zone, maar uit voorzorg wordt het schoolplein dinsdag toch schoongespoten. Tot die tijd spelen de kinderen niet buiten.

Onze verslaggever constateert dinsdagochtend dat buurtbewoners redelijk nuchter reageren. Ze zijn wel extra voorzichtig wanneer ze bijvoorbeeld de hond uitlaten. En ook kinderen spelen even niet buiten. Maar verder wachten ze het onderzoek in de omgeving van de loods af om te weten waar precies het asbest is neergekomen.

Roetdeeltjes 
De gemeente en brandweer waarschuwen behalve voor neergekomen asbest ook voor neergedaalde verbrandingsresten en roetdeeltjes, die mogelijk in tuinen en op auto’s terecht zijn gekomen. Het advies is deze resten met water en eventueel een sopje af te spoelen.

Wachten op privacy instellingen...

Let ook vooral op wanneer kinderen buiten spelen, is het advies van de gemeente. "Voorkom dat zij onnodig met roetdeeltjes in aanraking komen."

De gemeente stuurt dinsdag een brief naar omwonenden over de gevolgen van de brand. De loods is door de brand compleet verwoest. De brand laaide rond zeven uur dinsdagochtend weer wat op. De brandweer die weg was gegaan, kwam daarom even terug om na te blussen.

Wachten op privacy instellingen...


Behoorlijke schadepost
Onze verslaggever sprak dinsdagochtend even met de eigenaar van de loods. Hij gaf aan vooral opgelucht te zijn dat er geen slachtoffers zijn. De brand betekent volgens hem echter wel een behoorlijke schadepost voor zijn grondwerkbedrijf, aangezien de loods volledig is verwoest.

Vrijwel alles wat kon rijden, hebben ze overigens op tijd uit de loods kunnen halen.     

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!