Video

'Een natuurlijk leider', Stan Teuben fluit vrijdag als jongste scheidsrechter ooit in Jupiler League

12 oktober 2017 om 22:16 • Aangepast 20 november 2020 om 21:25
nl
Stan Teuben maakt vrijdagavond zijn debuut als jongste scheidsrechter in het betaald voetbal. Hij fluit vrijdag als 21-jarige een duel in de Jupiler League. De ref uit Aarle-Rixtel, alleen Jeroen Sanders uit Doetinchem was bij zijn debuut iets jonger, blijft er vrij nuchter onder. "Je moet gewoon dicht bij jezelf blijven."
Profielfoto van Petra van MiddendorpProfielfoto van Jacqueline Hermans
Geschreven door
Petra van Middendorp & Jacqueline Hermans

Hoewel Stan heel rustig en evenwichtig overkomt, is de laatste training op donderdagavond met collega-scheidsrechters toch even anders. "Ik ben de hele week al met de voorbereiding op dit duel bezig. En er is veel media-aandacht voor mijn debuut. Ik voel nu wel wat gezonde wedstrijdspanning maar verder is het voor mij een wedstrijd zoals alle andere."

Eerste wedstrijd gefloten op 12-jarige leeftijd
Stan rolde al op jonge leeftijd het scheidsrechtersvak in. "Ik ben begonnen bij amateurclub ASV'33", vertelt hij. Daar stopte een clubscheidsrechter. "Hij vroeg aan een aantal jonge jongens of ze zijn taak wilden overnemen. Zo ben ik er in gerold. Op mijn twaalfde floot ik mijn eerste wedstrijd bij de voetballertjes van de F-jeugd."

Inmiddels heeft Stan alle leeftijdscategorieën doorlopen. "Op mijn vijftiende ging ik op cursus bij de KNVB. De dag voor mijn zestiende verjaardag kreeg ik mijn diploma. Direct na de winterstop mocht ik officiële KNVB-wedstrijden fluiten."

Snotneus
Als beginnend scheidsrechter is het niet altijd makkelijk om wedstrijden te fluiten. Ook mannen van veertig jaar moesten genoegen nemen met Stans beslissingen. "In het begin was ik inderdaad erg jong. Maar ik probeer vooral mijn eigen ding te doen en wedstrijden tot een goed einde te brengen."

Wachten op privacy instellingen...

Deze passie en liefde voor het vak viel ook bij de KNVB op en daarom mag hij na al die jaren vrijdag de wedstrijd Telstar tegen FC Dordrecht fluiten. "Een paar jaar geleden wilde ik het betaald voetbal bereiken. Dat doel kunnen we nu wegstrepen."

Het mooie aan het vak vindt Stan dat hij letterlijk tussen de voetballers staat. "Jij bent degene die leiding geeft aan de wedstrijd en die 22 spelers in toom moet houden. Het is leuk om na afloop daarvoor waardering te krijgen."

'Stan is een natuurlijke leider'
Zijn collega-scheidsrechters op de training hebben alle vertrouwen in de carrière van Stan. "Hij is er van jongs af aan al serieus mee bezig" weet de een en een ander stelt: "Stan is een natuurlijke leider. Als hij het veld op komt, zie je dat hij overwicht heeft."

En glimmend van trots zitten een paar van zijn amateurcollega's in het stadion. "We gaan erbij zijn, leuk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.