Vegetarische Slager hoeft zijn etiketten niet te veranderen - Omroep Brabant

Vegetarische Slager hoeft zijn etiketten niet te veranderen

12 oktober 2017 om 06:39
nl
De Vegetarische Slager hoeft zijn etiketten toch niet te veranderen
De Vegetarische Slager hoeft zijn etiketten toch niet te veranderen
De Vegetarische Slager hoeft zijn etiketten toch niet te veranderen. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag bekendgemaakt. Vorige week had de toezichthouder het bedrijf van Jaap Korteweg uit Langeweg nog op de vingers getikt omdat verwijzingen op de etiketten misleidend zouden zijn.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

In een brief had de NVWA op basis van een ontvangen klacht het bedrijf opgedragen om productnamen voor vleesvervangers zoals Vegetarische Gehacktbal, Vegetarische Kipstuckjes en Visvrije Tonyn na maart 2018 niet meer te gebruiken. Deze zouden verwarring veroorzaken, stelde de toezichthouder.

Duidelijk
Nu zegt de warenautoriteit dat de klacht niet ging over producten die in de schappen liggen, maar gaat over de aanduidingen op de website van het bedrijf. Daar zou bij sommige producten, zoals boterhamworst, filet americain, kipspiesjes en kip-shoarma, niet goed aangegeven zijn dat het vegetarische producten betreft.

Directeur Jaap Korteweg zei vorige week al dat bij het publiek duidelijk is dat zijn producten vleesvervangers zijn. Zijn bedrijf groeit hard. De omzet zit volgens hem ruim boven de tien miljoen euro en de vleesvervangers worden verkocht op 3500 verkooppunten in vijftien landen.

Korteweg overweegt nu juridische stappen tegen de NVWA. "We waren sowieso al zeer verbaasd over de stap van de NVWA, want iedereen die verstand heeft van food zegt dat wij op de goede weg zijn.'' De stampij die is ontstaan over productetiketten die misleidend zouden zijn, heeft het bedrijf schade berokkend, laat hij donderdag weten. "En het heeft mij veel tijd en energie gekost. We gaan bekijken hoe we hier definitief een eind aan kunnen maken'', aldus Korteweg.

Misleidend
Volgens de NVWA zouden consumenten die de Vegetarische Slager niet goed kennen door de informatie op de website ten onrechte het idee kunnen krijgen dat het bedrijf ook niet-vegetarische producten verkoopt. Dat zou dan misleidend zijn. Volgens de organisatie heeft de Vegetarische Slager de omschrijvingen van de producten op de website inmiddels aangepast.

De toezichthouder zegt te betreuren dat er in de berichtgeving rondom deze zaak eerder de indruk werd gewekt dat de waarschuwing betrekking had op de etiketten van producten van het bedrijf. Eerder liet de Vegetarische Slager al weten verbaasd te zijn over de
kwestie, omdat het bedrijf zich rondom de etiketten had laten adviseren door een deskundige. Die had al gezegd dat alles in orde was.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.