Stuifmail zondag 15 oktober: grote stinkzwam, zwartwordende wasplaat en vliegenzwam
Grote stinkzwam
Op de foto die Wilhelmien van Asten instuurde, staat een uitgebloeide grote stinkzwam. Deze paddenstoel komt uit een duivelsei en is binnen 24 uur weer weg. Met behulp van een soort eiertand komt deze paddenstoel uit een bolvormig lichaam, die de naam heeft duivels- of heksenei draagt. Anders dan bijvoorbeeld de vliegenzwam probeert deze paddenstoel zijn sporen te verspreiden.
Vliegenzwammen hebben plaatjes en daar tussenin zitten de sporen. De wind neemt die sporen mee en zodoende worden die verspreid. De grote stinkzwam heeft op de kop olijfgroene sporen zitten. De stank, deze lijkt het meest op kadavergeur, lokt allerlei soorten vliegen aan die de olijfgroene sporen meenemen en zo verspreidt deze paddenstoel zijn sporen.
Volgens mij heeft deze paddenstoel meer succes met het verspreiden van sporen dan een vliegenzwam of andere plaatjeszwammen en buisjeszwammen, want wind is er niet altijd.
Zwartwordende wasplaat
Op de foto van Cathrien Beijer zie je een fraaie oranjegele paddenstoel. Volgens mij is dit zwartwordende wasplaat. Dit is een saprofiet en eet dus van dood materiaal. Zwartwordende wasplaat komt het meest voor in grasland of op vochtige heide tijdens de herfst.
De familie van de wasplaten zijn echte graslandpaddenstoelen, die bijna allemaal zeldzaam zijn en enkel in 'de betere graslanden' voorkomen. Het zijn indicatorsoorten voor voedselarme, permanente graslanden die weinig verstoord worden.
Vliegenzwam
'Buuf' Adeline Besselink vraagt zich af waarom de vliegenzwam deze naam heeft. De vliegenzwam dankt de naam aan het feit dat mensen vroeger - voor strips en andere vliegvangende apparaten - een schoteltje melk op de vensterbank zetten en daarin stukjes van de vliegenzwam brokkelden. De vliegen kwamen hierop af en werden door het gif in die zwam bedwelmd en gingen daarna dood.
Een andere verklaring is dat men bij het eten van deze paddenstoel ze ziet vliegen. Dit komt dan weer door de hallucinerende stoffen in die vliegenzwam. De vliegenzwam is dan ook een van de voornaamste ingrediënten voor heksenzalf.
Gewoon elfenbankje
Corné Goossens vraagt zich af welke naam hoort bij de groene zwam die hij aantrof op een afgezaagde boomstam. Dit is het gewoon elfenbankje. Wellicht is deze door bepaalde omstandigheden of het ouder worden groen geworden.
Het gewoon elfenbankje kun je het hele jaar tegenkomen; het en groeit meestal op stronken en takken van loofbomen. Soms kun je deze paddenstoel of zwam ook tegenkomen op sparren. Gewone elfenbankjes leven een jaar, van dood materiaal.
Wespenkoningin
Op de prachtige foto van Hanny Jellesma zie je een wesp en de vraag is of dit een hoornaar is. Volgens mij niet, want ondanks de rode kleur achteraan de kop komt het lijf niet overeen met de tekeningen die hoornaars normaal gesproken hebben. Het achterlijf zou namelijk moeten beginnen met een rode kleur. En ook bij de kop vooraan mis ik het rood. Zelf denk ik dus dat dit een wespenkoningin is, maar van welke soort, weet ik niet.
Herten
Lisette van Helden filmde herten in het Weerterbos. In het eerste filmpje zie je herten bij zonsondergang.
[YouTube:https://youtu.be/L9b1e1wMDOo]
In het tweede filmpje zie je hoe een hert andere bokken waarschuwt weg te blijven bij de kudde.
[YouTube:https://youtu.be/AkGDw8-7UfY]
Schitterende Brabantse natuur
De provincie Noord-Brabant kent veel mooie natuurgebieden. Wie heeft er niet gewandeld door de Kampina of heeft zich midden in de woestijn gewaand in de Loonse en Drunense Duinen? Wie is er niet op zoek geweest naar wisenten op de Maashorst, bevers in de Biesbosch of pimpernelblauwtjes in de Naad van Brabant?
Over al deze Brabantse natuurgebieden is nu een imposant boek verschenen. Eind november verschijnt het boek dat door dertig specialisten is geschreven.
'Vertrouwen in de Toekomst'
De gezamenlijke natuurorganisaties - LandschappenNL, Vogelbescherming Nederland, Stichting de Noordzee, SoortenNL, IVN en IUCN NL - zijn teleurgesteld in het deze week gepresenteerde regeerakkoord tussen VVD, CDA, D66 en Christenunie.
Dit regeerakkoord wordt door deze partijen bestempeld als 'het groenste regeerakkoord ooit'. Maar volgens de natuurorganisaties heeft dit 'kennelijk geen betrekking op natuur en landschap'.
Paddenstoelenexcursie
Deze zondagmiddag worden er paddenstoelenexcursies gegeven tussen halftwee en halfvier. Paddenstoelen zijn er het hele jaar door, maar oktober is het hoogseizoen. Ze laten zich nu in alle vormen en kleuren bewonderen. Sommige zijn dodelijk giftig, andere juist heerlijk om te eten.
Alles kom je er over te weten tijdens deze excursie van IVN Bergeijk-Eersel. Natuurgidsen trekken met belangstellenden de bossen in. Deelnemers wordt geadviseerd een spiegeltje mee te nemen. Er wordt vertrokken vanaf het parkeerplaatsje bij B&B De Vrolijcke Bosmuis aan het Witrijt 24 in Bergeijk.