Explosie bij bedrijf in Den Bosch: 'We voelden de grond trillen'

16 oktober 2017 om 15:59 • Aangepast 20 november 2020 om 21:16
nl
Bij het bedrijf GEA Refrigeration aan de Parallelweg in Den Bosch heeft maandagochtend een explosie plaatsgevonden. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Brabant-Noord is er een gascilinder met vijftig liter ammoniak ontploft. Er zijn vijf lichtgewonden. Geluk bij een ongeluk was dat de medewerkers van het bedrijf op het moment van de explosie pauze hadden.
Profielfoto van Sandra KagieProfielfoto van Petra van Middendorp
Geschreven door
Sandra Kagie & Petra van Middendorp

Was dit niet zo geweest dan had het allemaal heel anders kunnen lopen. "Scherven van de cilinder kunnen direct dodelijk zijn. En ook een hoge concentratie ammoniak inademen is dodelijk", legt een woordvoerder van de brandweer uit.

De vijf lichtgewonden hebben ammoniak ingeademd. Ze zijn na de explosie, rond halfelf, ter plekke nagekeken en hoefden niet verder behandeld te worden. Een omstander vertelt tegen Omroep Brabant dat het echt een harde knal was. "We voelden de grond trillen en zijn meteen buiten gaan kijken of er iets te zien was."   

Bedrijven ontruimd
Een gebied van zo'n tweehonderd meter rond het gebouw werd direct na de explosie uit voorzorg afgezet. Bedrijven werden ontruimd. Er hing in de omgeving van het pand, op het voormalige terrein van Grasso, een ammoniaklucht. Dit heeft volgens de brandweer geen gevaar voor de omgeving opgeleverd.

Het gebied werd na elf uur weer vrijgegeven. Het gebouw waar de explosie plaatsvond, is nog wel afgezet. GEA Refrigeration is een koeltechnisch bedrijf. Er worden bijvoorbeeld compressoren gemaakt. Volgens de brandweer wordt er ammoniak gebruikt als koelgas.

Opgevangen op school
De cilinder ontplofte volgens de woordvoerder van de Veiligheidsregio tijdens dagelijkse werkzaamheden. Wat er mis ging, is niet bekend. Dit moet nog worden onderzocht.

Vier ambulances kwamen naar de plek van het ongeluk. Mensen die in de buurt waren toen de cilinder ontplofte, werden opgevangen op de Kunstacademie AKV St.Joost. Volgens een woordvoerder van de school ging het om zo'n twintig mensen.

Forse schade
Zij wachtten tot het gebied weer werd vrijgegeven door de hulpdiensten. Het gebouw waar de explosie plaatsvond, zou forse schade hebben opgelopen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.