Video

3D-geprinte fietsbrug en rotonde van 1,3 miljoen kilo afgerond in Gemert

17 oktober 2017 om 11:59 • Aangepast 20 november 2020 om 21:15
nl
Een 1,3 miljoen kilo zware rotonde is dinsdag op zijn plek geschoven in Gemert. De rotonde staat in verbinding met een 3D-geprinte fietsbrug die ook in gebruik wordt genomen.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

Het verplaatsen van de rotonde ging rond middernacht van start. Langzaam schoof het gevaarte op zijn plek en dat trok veel bekijks. Vanaf een tribune op de parkeerplaats bij discotheek Time Out keken tientallen mensen toe. Een aantal zat daar al sinds maandagavond elf uur.

Tekst gaat door onder de video.


Het project was rond het middaguur voltooid. Woensdag wordt de rotonde al in gebruik genomen.

Wachten op privacy instellingen...


Wereldprimeur
Met de geprinte fietsbrug die in gebruik wordt genomen, heeft Gemert een wereldprimeur. Het printen van de acht meter lange fietsbrug begon in juni en in september kon de constructie op haar plaats worden gehesen. Het ter plekke produceren van zo'n bouwwerk heeft volgens BAM milieuvoordelen. 
 
"We hebben geen hulpmaterialen, zoals bekisting, nodig. Dit levert aanzienlijk minder afval op en we hoeven minder schaarse grondstoffen te gebruiken", zei Marinus Schimmel, directeur BAM Infra Nederland bij de start van het printproces.

De brug is onderdeel van Gemert Noord-Om, een project dat de bouwmaatschappij uitvoert in opdracht van de provincie Brabant. De Noordelijke Randweg Gemert Noord-Om is de schakel tussen de Boekelseweg (N605) en de N272 die ten zuidoosten van het Gemert loopt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.