Zorgwekkende cijfers over autobranden in Brabant: toename van het aantal en miljoenen euro's schade

19 oktober 2017 om 11:20
nl
Het aantal autobranden in Brabant is dit jaar zeer hoog. Uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek blijkt dat inwoners van onze provincie het meeste moeten vrezen dat hun voertuig in vlammen opgaat. Dit jaar werden al 506 auto’s in Brabant door brand verwoest.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

In heel 2016 waren er 478 autobranden in Brabant. Daar zitten we nu al ruim overheen, met nog meer dan twee maanden te gaan tot het einde van het jaar. Volgens het Verbond van Verzekeraars ligt het exacte cijfer eigenlijk nog hoger, omdat de WA-verzekerde auto’s hier nog niet zijn bijgeteld. Deze auto's zijn niet verzekerd tegen autobranden en worden dus niet geregistreerd, stelt woordvoerder Rudi Buis. "Het zou goed kunnen dat het om ongeveer 750 afgebrande auto's gaat."

Het schadebedrag voor de verzekeraars ligt in Brabant al op vijf miljoen euro.

LEES OOK: Tot nu toe 52 autobranden in 2017 Tilburg: politie gaat meer doen om daders te pakken 


Wanneer slaan ze toe?
Uit cijfers blijkt dat mensen die auto's in brand steken, meestal tussen twaalf uur 's nachts en zes uur 's ochtends hun slag slaan. Ook slaan ze vaak toe in het weekend.

Pyromanen
Volgens woordvoerder Rudi Buis is het niet zo dat er in Brabant nou zo extreem veel pyromanen wonen, maar zijn de hoge cijfers vooral te verklaren door de grootte van de provincie en door het feit dat veel Brabanders een auto hebben.

“Wel gaat het bijna in alle gevallen om vandalisme. Het gros is aangestoken, zeg maar tachtig tot negentig procent. Ruw gezegd komt ongeveer tien tot twintig procent door een defect of door oververhitting”, zegt Buis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.