Boer Henk is trots op zijn twee sterren, zijn stieren hebben een zacht ligbedje van stro

19 oktober 2017 om 07:37
nl
Je hebt het vast wel eens in de supermarkt gezien: het Beter Leven Keurmerk. De vleesstickers van de Dierenbescherming bestaan dit jaar tien jaar. Henk Broeders (68) uit Berkel-Enschot was de eerste rundveeboer die twee sterren kreeg.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Het keurmerk pronkt op een enorm bord, voor een van zijn stallen. “Ik ben nog steeds heel trots”, glundert hij. De Dierenbescherming introduceerde het keurmerk in 2007 om de vee-industrie diervriendelijker te krijgen.

Vijf jaar later had Henk twee gloednieuwe stallen, die aan de strengere eisen voldoen. Dat werd nog hetzelfde jaar beloond met twee sterren. “De stieren hebben veel meer daglicht, frisse lucht, ruimte en een zacht ligbedje van stro”, zegt de boer, lopend door zijn stal. Ook mogen zijn dieren vaker naar buiten.


[video:2580259] 28.000 kilo voer
Vorig jaar bouwde hij er nog twee nieuwe stallen bij. Nu heeft Henk duizend stieren, verdeeld over in totaal zeven stallen. Het voer voor de dieren verbouwt hij allemaal zelf. “Elke dag hebben we 28.000 kilo voer nodig. Hooi, stro, bieten, maïs, we hebben alles voor ze.”
[video:2580260]


Duur
Toch verwent hij zijn stieren nog niet optimaal. Biologische boeren krijgen drie sterren. “Ik heb bewust gekozen om dat niet te doen. Dan moet ik de dieren nog meer ruimte geven en dat is te duur. In Nederland zijn maar heel weinig boeren die dat doen. Dat zijn vaak kleinere bedrijven.”

Volgende week is de jaarlijkse ‘Beter Leven Week’. Afgelopen maandag kreeg Henk een cadeau van de Dierenbescherming en supermarkt PLUS, zijn vaste afnemer. Hij kreeg een kleurrijk portret met zijn koeien.

 


[tweet:https://twitter.com/raymondmerkx/status/920758708291989504]In heel het land zijn er nu 1500 boeren met een keurmerk. Volgens de Dierenbescherming hebben daardoor honderd miljoen dieren een beter leven gekregen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.