'Mijn moederhart is doormidden', vader toch niet cel in voor poging tot doodslag op baby

19 oktober 2017 om 15:11
nl
Een 31-jarige man uit Veenendaal is in hoger beroep vrijgesproken van poging tot doodslag op zijn zoontje. Dat bepaalde donderdag het gerechtshof in Den Bosch. De man zou de baby die toen vijf maanden oud was, zo hard door elkaar hebben geschud dat het kind er blijvend hersenletsel aan overhield. Dat gebeurde in Den Bosch.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

In 2012 veroordeelde de rechtbank in Den Bosch hem wel. Hij kreeg toen 18 maanden gevangenisstraf opgelegd, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Bij nader onderzoek in hoger beroep bleek echter dat het moment waarop het letsel is ontstaan niet goed is vast te stellen. Daardoor is ook niet duidelijk wie het letsel heeft toegebracht en is de man vrijgesproken.

LEES OOK: Moeder van baby met hersenletsel door hard schudden: 'Voor mijn ex is geen straf hoog genoeg'

Suf en wilde niet eten
Op 24 augustus 2010 belde de man 112 omdat zijn zoontje van 5 maanden oud suf was, niet wilde eten en nergens meer op reageerde. De ambulancebroeder die toen naar de baby heeft gekeken, zag echter niets bijzonders aan het kind en vond dat het alert reageerde.

Later die dag is de baby binnengebracht bij de spoedeisende hulp van het ziekenhuis met onder andere neurologische uitvalsverschijnselen. Scans wezen toen uit dat de baby ernstig hersenletsel had, veroorzaakt door een bloeduitstorting onder het harde hersenvlies. Dit letsel zou zijn ontstaan door geweld, waarschijnlijk het heftig heen en weer schudden van de baby. Omdat de man die middag als enige bij het kind was, werd hij verdacht van de mishandeling. Zelf heeft hij dit altijd ontkend.

"Moederhart doormidden"
Uit het nader onderzoek is gebleken dat niet onomstotelijk bewezen kan worden dat de vader het letsel van de baby heeft veroorzaakt. Het Openbaar Ministerie heeft daarom om vrijspraak gevraagd. Het hof is het hiermee eens. Er is onvoldoende bewijs dat de vader zijn kind heeft mishandeld en daarom spreekt het hof hem vrij.

Moeder Lieke* reageert met ontzetting op de vrijspraak. "Mijn moederhart is doormidden gebroken", zegt ze. Twee weken geleden heeft ze een gesprek gehad met de advocaat-generaal van het Hof die haar vertelde dat de mogelijkheid van een vrijspraak niet kon worden uitgesloten. "Dat kwam toen al als een bom binnen", zegt Lieke. Ze wil al haar energie gebruiken om voor haar kindje en de drie andere kinderen, die samen met haar nieuwe man heeft, zo positief mogelijk in het leven te staan. "Maar dat kost tijd",  zegt ze.

* Lieke is niet de echte naam van de moeder, die anoniem wil blijven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.